2022 588. kitabı
Selamlaaar :) Bol spoili bir inceleme olacak! Size Aziz Nesin 'e ait Borçlu Olduklarımız kitabı ile geldim. Aziz Nesin sever misiniz? Ben çok severim, her yazdığından bir anlam çıkarabilirsiniz. Asla boş bir cümlesine, kitabına denk gelmedim şu güne kadar. :) İlk olarak 1976' da yayınlanan bu kitabında da Yunanlıların İzmir ve çevresinin işgalini anlatan kısa hikayelerden oluşuyor. Savaştan gelmiş köylülerin hiç dinlenmeden, dur durak bilmeden, nacak ile tırpan ile savaşa nasıl gittiklerini, bir gece de hemen düşmanın inine sızıp silahlarını nasıl sırtlandıklarını anlatıyor. Size bir spoi daha vereceğim ama aslında bu spoi sayılmaz bu gerçek bilgi. Bu bir vatanından vazgeçmemek! İzmir'in işgalinde, Osmanlı subayı Türk asker Süleyman Fethi Bey öldürüldü. 1919 günü İzmir'in Yunan ordusunca işgalinin başlamasıyla, Sarıkışla'da esir alınan Osmanlı askerleri arasında yer almış, Kordon'da ahalinin (özellikle Rum ahalinin) içinde Yunanların tüm zorlamalarına rağmen "Zito Venizelos" diye bağırmayı reddetmesi üzerine 22 süngü darbesi ile öldürülmüş bir Osmanlı subayıdır. Ve köyde adı cimri diye anılan bir adamın nasıl da vatanı için silahı hariç bütün mal varlığını askerlere feda ettiğini anlatıyor. Silahı niye vermiyor derseniz, Yunan askerleri eğer evine veya çevresine kadar gelirse korunmak için silahını vermeyen bir adam kendisi. 87 sayfalık bir kitaba sığdırılmaz bu olaylar, anılar ama olduğu kadar yazmış Aziz Nesin. Ve bu bir çocuk kitabı, ne kadar yetişkinlerin okumasını istesek de. Ben beğendim, size de tavsiye ederim. Borçlu olduklarımızı bilelim. Keyifli okumalaar.
1000k
Borçlu OlduklarımızAziz Nesin · Adam Yayınları · 2005460 okunma