2022 61. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2022 16:05
Kürk Mantolu Madonna kitabından sonra bir türlü içim isteyip de başlayamamıştım yazarın başka kitabına çünkü Madonna'yı hiç ama hiç beğenmemiştim. Çok mantıksız bir aşk hikayesi gelmişti ve de aşırı rastlantısal ve kaderciydi. KUYUCAKLI YUSUF da çok övülüyordu, bir şans vereyim dedim ve okudum. Çok akıcı, kendimi kaptırdığım bir okuma oldu. Iyi ki bir şanş vermişim yalnız sadece övgü mü alacak benden, hayır :) . KUYUCAKLI Yusuf, Sabahattin Ali'nin 1937'de basılan ilk romanı. Dönemini, köy ve kasaba yaşantısını, devlet yöneticilerinin, memurlarının hal ve tavırlarını, güçlü ve kötücül zenginlerin fakirleri nasıl ezdiğini, hor gördüğünü ve onların sessiz kabullenişini ve kabul etmeyince de başlarına gelecek dramı, dramları anlatıyor. "Türkiye" demeyeceğim çünkü sadece bize has değil ;dünyada son 80 küsür yolda pek de bir şey değişmemiş dedirten başka bir kitap. Kitaba başladığımda beni en çok etkileyen ve beklentiye sokan kısmı, küçük Yusuf'un eşkiyalar tarafından öldürülen anne babasının başında, korkmadın mı diyenlere verdiği cevaptı,okuyun :) Bu nasıl karakter, büyüyünce nasıl bir insan olacak, ne okuyacağım diye çok heyecanlandım ama biraz hayal kırıklığı yaşadım. Yusuf'un büyüyünce bir baltaya sap olamaması (yazarken de ağır bir itham geldi ama ne yapayım, silesim de yok) ya da geçim sıkıntısı karşısındaki çaresizliği gerçek hayata daha yakındır, kim bilir. Çocukluğunda kendine hayran bırakan kaç çocuk ilerde beklendiği, öngörüldüğü gibi bir geleceğe kavuştu ki, kavuştuk ki! . Kürk Mantolu Madonna'daki mantıksızlıklar bu kitapta da kendini hissettirdi ama Madonna"daki kadar belirgin değildi. . Kitap bir de yarım kaldı. Hikayede vadettiği geleceği anlatmadı, Kübra gibi. "Seninle tekrar karşılaşacağız Yusuf abi" demişti. Ama yarım hissi veren sadece Kübra değildi. Sabahattin Ali eğer öldürülmeseydi, Kuyucaklı Yusuf'un devamını da yazacakmış. Yazabilseydi, ilk Ince Memed'imiz olabilirdi belki de. . Populerlik size de itici geliyor ve uzak duruyorsanız, benim gibi bir şans verebilirsiniz. Mantolu Madonna kitabından sonra bir türlü içim isteyip de başlayamamıştım yazarın başka kitabına çünkü Madonna'yı hiç ama hiç beğenmemiştim. Çok mantıksız bir aşk hikayesi gelmişti ve de aşırı rastlantısal ve kaderciydi. KUYUCAKLI YUSUF da çok övülüyordu, bir şans vereyim dedim ve okudum. Çok akıcı, kendimi kaptırdığım bir okuma oldu. Iyi ki bir şanş vermişim yalnız sadece övgü mü alacak benden, hayır :) . KUYUCAKLI Yusuf, Sabahattin Ali'nin 1937'de basılan ilk romanı. Dönemini, köy ve kasaba yaşantısını, devlet yöneticilerinin, memurlarının hal ve tavırlarını, güçlü ve kötücül zenginlerin fakirleri nasıl ezdiğini, hor gördüğünü ve onların sessiz kabullenişini ve kabul etmeyince de başlarına gelecek dramı, dramları anlatıyor. "Türkiye" demeyeceğim çünkü sadece bize has değil ;dünyada son 80 küsür yolda pek de bir şey değişmemiş dedirten başka bir kitap. Kitaba başladığımda beni en çok etkileyen ve beklentiye sokan kısmı, küçük Yusuf'un eşkiyalar tarafından öldürülen anne babasının başında, korkmadın mı diyenlere verdiği cevaptı,okuyun :) Bu nasıl karakter, büyüyünce nasıl bir insan olacak, ne okuyacağım diye çok heyecanlandım ama biraz hayal kırıklığı yaşadım. Yusuf'un büyüyünce bir baltaya sap olamaması (yazarken de ağır bir itham geldi ama ne yapayım, silesim de yok) ya da geçim sıkıntısı karşısındaki çaresizliği gerçek hayata daha yakındır, kim bilir. Çocukluğunda kendine hayran bırakan kaç çocuk ilerde beklendiği, öngörüldüğü gibi bir geleceğe kavuştu ki, kavuştuk ki! . Kürk Mantolu Madonna'daki mantıksızlıklar bu kitapta da kendini hissettirdi ama Madonna"daki kadar belirgin değildi. . Kitap bir de yarım kaldı. Hikayede vadettiği geleceği anlatmadı, Kübra gibi. "Seninle tekrar karşılaşacağız Yusuf abi" demişti. Ama yarım hissi veren sadece Kübra değildi. Sabahattin Ali eğer öldürülmeseydi, Kuyucaklı Yusuf'un devamını da yazacakmış. Yazabilseydi, ilk Ince Memed'imiz olabilirdi belki de. . Populerlik size de itici geliyor ve uzak duruyorsanız, benim gibi bir şans verebilirsiniz.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,5bin okunma