2022 13. kitabı
Kitabı okumadan önce konusunun bu kadar derinlikli olabileceği aklıma gelmemişti. Teorik bir dili ve yoruma dayalı bir tarzı mevcut. Kitap okuyan çocuklar zorlanmayacak fakat görseli seven ve az kitap okuyan çocuklar zorlanabilir. Eğitimci ve ebeveyn rehberliğinde okunup tahlil edilecek kitaplar arasında. “Mutlukent’in Yöneticisi” adlı eseri 9+ yaş herkes rahatlıkla okuyabilir. Yazar kitabı yazarken çok sayıda hikâye ve detaylı konuları bir arada ele almak yerine bu kitaptan seri hazırlayabilirdi. Yazar vefat ettiği için artık bu fikir için geç. Resimlemesi çok zayıf, biraz itici, kültürümüzü yansıtmayan resimler mevcuttu. Kapak tasarımını beğenmedim. Nitelikli içerik kuru bir dille anlatılarak heba edilmiş demek zorundayım. Gelelim kitabın içeriğine. Daha doğrusu özetine. Kentin birinde çok okuyup çok düşünen bir adam varmış. Bildiklerini okuduklarını Düşünce ve duygularını başkalarıyla paylaşırmış. Adamcağızın Demircan ve Emircan adın da iki oğlu varmış. Gün gelmiş hak vaki olmadan mirasını paylaştırmak istemiş. Tüm altınlarını büyük oğlu Demican’a, not tuttuğu kitabıyla birlikte diğer kitaplarını da küçük oğlu Emircan’a bırakmış. Demircan paraları alır almaz şehir şehir gezerek harcamaya başlamış. Babasına kırılan Emircan ise kitaplara bir süre bakmamış. Bir gün merak edip baktığında kitaplarda çeşitli hikâyelerden oluşan babasının nasihatleri ile karşılaşmış. Bu hikâyelerde okumanın önemi, faydaları, sözcük hazinemizin geliştirilmesi, dinlemek, yazmak ve konuşmak hakkındaymış. Emircan babası gibi kitapları okuyarak gün gelmiş kendini geliştirmiş o da bilge olmuş. Herkes ondan fikir alır olmuş. O dönemde Dertlikent adında bir yer varmış. Dertlikent’in çözülemeyen birçok sorunu bulunuyormuş. Bu kent halkı kendilerine sınavla bir yönetici seçmeye karar vermişler. Dertlikent’te yaşayan Çiçekçe adında bilge aynı zamanda güvercinlerle konuşabilen yaşlı bir kadın varmış. Bir de İpekçe adında değerli bir güvercini varmış. Şehir halkı İpekçe hanımdan yapmasını istemişler. Duyuruyu duyan Emircan sınav için başvurmuş. Emircan beş aşamada sorulan tüm sorulara cevap vererek rakiplerini elemiş ve yönetici olmayı başarmış. Halkın arasına karışarak onların sorunlarını dertlerini dinlemiş. İlk önce kentin en büyük sorunu su problemini halkın yardımıyla halletmiş. Şehir en kısa zamanda olmuş Mutlukent. Bu kente mesleği olmayan kimse giremez diyerek bir kural koymuş. Gelelim abisi Demircan’a, elinde avucunda ne var ne yok harcamış; artık dilenmeye başlamış. Kardeşinin yönetici olduğunu duyunca soluğu kardeşinin yanında almış, ondan yardım istemiş. Emircan çalışıp bir mesleği olduğunda onu kente kabul edeceğini belirtmiş. Abisin başından geçenleri başkaları yaşamasın diye ona anlatması için öğretmenlik teklif etmiş. Abisi severek kabul etmiş. Emircan Dertlikent’i Muttlukent yaparak tarihte yerini almış. Darısı sorunlu kentlere sahip olan tüm halkların başına nitelikli, ehil, liyakatli yöneticiler nasip olur inşallah diyerek siyasi mesajımızı da verdiğimize göre eserimiz herkese tavsiye dostlara emir diyerek bir başka eser incelemesinde buluşmak üzere sevgiyle kalın. Amaaa toplumların düzeni bireylerin eğitiminden geçtiği küpesini kulağımıza buradan ayrılmadan takalım. Keyifli Okumalar! #sümeyyeözerdoğan #bilgebilgehan
Mutlukent'in YöneticisiEmin Özdemir · Kök Yayıncılık · 2005236 okunma