Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 28 Ekim 2022 20:58 Fransızca yazdıgı Kutsal Gece romanıyla,Fransa'da 1987 Goncourt Ödülünü kazanan Tahar Ben Jelloun,ödülü alan ilk Afrikalı yazar.Kutsal Gece ise benim yazardan okuduğum ikinci kitap.İlki Işığın O Kör Edici Yokluğu idi.O kitabı okuduktan sonra Kutsal Gece'yi okumaya karar vermiştim ama yine bilmeden aynı konunun devam kitabını okumuşum öncesinde Kum Çocuk'ı okumam gerekiyormuş.Çünkü Kum Çocuk'ta 20 yaşına kadar kendisini erkek sanan Zehra'nın yada Ahmet mi demeliydim bilemedim yaşamı anlatılıyormuş.
Kutsal Gece de ise Fas'lı bir babanın dogan yedi kız çocuğundan sonra doğan son çocugunu erkek yerine koyması onu erkek gibi yetiştirmesinin Kutsal Gece yani Kadir Gecesinde ölüm döşeğindeyken kızına itiraf etmesiyle başlar hikaye.Artık kız oldugunu ögrenen 20 yaşındaki Zehra kendisini yaşadığı toplumdan soyutlar ve bir erkek olarak değil kız olarak yaşantısına devam etmek ister.
Kitapta daha ilk sayfalarda kadın ve erkeğin toplum içindeki yerini erkeğin edindiği hakların kadından üstün oluşunun kanıtını görüyoruz.Mesela ailede erkek çocuğu yoksa atalardan gelen mirastan faydalanmanın imkansızlığı söz konusu.Zaten baba belki bunu düşünerek kardeşlerinden çekindiğinden kızını erkek olarak tanıtmıştır.
Kitabın ilerleyen satırlarında yazarın hayalimsi,fantastik anlatımıyla karşılaşır adeta bir doğu masalı okuruz.Zehra'nın başına gelen bazı olaylar zinciri kitabın anlatımını farklı kılar.Gerçekle düş içiçedir.Karşılaştıgı ve yaşamını birlikte yürüttüğü Oturaklı ile Konsolos'un yaşamları da en az Zehra kadar etkileyicidir.Burda karakter analizlerinin ne kadar başarılı oldugunu da görüyoruz.Ve son beni dehşete düşürdü hayal mi gerçek mi hala düşünüyorum böyle bir intikam çeşidini ilk kez ögrenmenin afallaması oldu heralde hissettiğim.Yakın bir dönemde Kum Çocuk 'a yer verir miyim bilmiyorum ama bu kitabı okumak isteyenlere gönülden tavsiyedir ve Işığın O Kör Edici Yokluğu şiddetle tavsiyedir.Kitapla ve sevgiyle kalınız.