JEAN VALJEAN'DAN ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR
2022 14. kitabı
Sefiller romanı adı duyulanca genellikle "Bizim hayatımız sefil zaten" şeklinde yorumlanan ancak içerisinde bundan çok daha fazlasını olan harika bir eserdir. Yazarın "Bir idam mahkumunun son günü" eserinden sonra okuduğum 2. kitabı.Victor Hugo'ya çok büyük saygı duyuyorum.Bir karakter üzerinden 3 farklı kişilik oluşturmak herkesin harcı olacak bir iş değildir. Kitabı ne kadar översem öveyim sanki az kalacakmış gibi hissediyorum. Konu bütünlüğünü bozmadan farklı mekan geçişleri o kadar güzel yapılmış ki okurken başladığım yer ile ara verdiğim yer bambaşka bir yerde olabiliyordum. Bu da heyecanı sürekli diri tutuyordu. Kitabı konu olarak yazmak istemiyorum. Zaten bu incelemeyi okuyorsanız muhtemelen başka okurların görüşlerini merak edip bakıyorsunuz demektir.O yüzden biraz jean Valjean karakterinin bize ne anlatmak istediğinden bahsedeyim. Jean karakterinden öğrenilecek ilk şeyin kin tutmamak olduğunu düşünüyorum.Çünkü o piskoposa verdiği sözde iyi bir insan olacağına ve namuslu bir şekilde yaşayacağından söz ediyordu.Yani geçen tüm serüvende ona kötülük yapan hiçbir insana kin tutup kötülük yapmaması (yalan söylememesi vb.) gerekiyordu.Ki öyle de yaptı.Onu suçlu ilan eden kim varsa hoşgörülü ve sabırlı bir şekilde karşılık verdi., 2.öğreti Karşılıksız iyilik diye düşünüyorum.Özellikle Marius'a yaptığı itirafta onu lağımdan kurtardığını söylemedi,yalnızca kim olduğundan ve bunu vicdanından kaynaklı bir itiraf olduğunu vurguladı. 3.öğreti Çok da olsa az da olsa paranın miktarı insanın gönlünün zenginliği kadardır.Bu yüzden Jean,Madeleine baba da olsa,fakir flauchent de olsa ihtiyaç sahiplerine yardımdan geri durmadı.Bunu kendi hayatımdan uygulamak istiyorum. Her ne kadar kurmaca bir karakterde olsa kitabı okuduğum süre zarfınca kendime sürekli acaba böyle bir kişilik gerçek hayatta olabilir mi sormaktan geri durmadım.Bunun cevabını ileride bulacağıma eminim çünkü sırf ekmek çaldığı için 19 sene kürek mahkumu olmuş,kalbi ve yüreği taş olan bir adamın neye dönüşebileceğini okurlar olarak hep birlikte gördük. Son olarak hayatıma böyle bir eseri kattığım için çok mutluyum.Victor Hugo gibi büyük yazarlardan böyle güzel eserleri okumak keyif vericiydi.
SefillerVictor Hugo · Venedik Yayınları · 2018105,3bin okunma