Daha etkileyici ve merak uyandıran bir giriş cümlesi okuduğumu hatırlamıyorum
2022 30. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2022 22:24
Gregor Samsa huzursuz düşlerinden uyandığında kendini yatağında korkunç bir haşereye dönüşmüş buldu. Kitabımız böyle başlıyor kitabı okurken Gogol, Burun öyküsü aklıma geldi, Kafka'nın Dönüşümünde Gregor Samsa bir sabah yatağında koca bir böceğe dönüşmüş olarak uyanır. Gregor Samsa, aslında Gogol'un öyküsünde bir sabah aynı yerde ve aynı saatlerde burnunun kaybolduğunu ve yüzünde bir leke kaldığını anlayan talihsiz Kovalev'den çok da farklı değil bence. Fakat Kafka'nın Gregor Samsa'sı, Kovalev'in kendi burnundan ayrılması gibi böcek biçiminden ayrılamaz, tam da kendi benliğini bulmuştur. Artık ne öylesine bir satış temsilcisi ne de evine ekmek götüren sıradan bir adamdır yeni biçimi kişiliğinin katıksız bir ifadesidir aslında. Herkesin kendini Gregor Samsa gibi hissettiği dönemler olmuştur, Samsa böcek olduktan sonra anlaşılmamaktan şikayet ediyor bir çoğumuz için de bu böyle değil mi zaten... Gregor Samsa konuşmadığı için ailesi zaten bizi anlamıyor dediğinde Şükrü Erbaş'ın şu dizelerini anımsadım "kimsenin kimseyi anlamadığı bi dünyada söz boşluğu dövmekten başka ne işe yarar"
DönüşümFranz Kafka · İletişim Yayınları · 2021267,6bin okunma