2022 8. kitabı
Başlarda hem adı hem ön sözü hem de konuların ağırlığı nedeniyle gözüm korkmadı değil. Ama okudukça yazarın derdini anladıkça rahatladım. Bir çok başlık altında kısa kısa yazılar eşliğinde düşüncelerini aktarmış bize. Bu da okuma kolaylığı sağlamış. Ara ara dönüp okuyacağım tadı damağımda kalan kitaplardan oldu benim için Ancak kitabın Tüm Müslümanları bir arada toplayacak ve bir anlatısı olan -fikri olan- bir kitap. Ancak kitabın fikirlerini ne kadar kendimle karşıt bulsam da usta bir fikir adamı olduğunu okuyan herkes anlayacaktır. Bu anlamda bence ilim karşıt düşünceleri de okuyabilmek ve doğru değil ama güzel söyledi diyebilmek olarak görüyorum. Benim karşıt olduğum ancak güzel bir diller belirtilmiş bir kitap. Hangi konularda katılmadığımı da kısaca özetleyecek olursam, özgürlük ve hürriyet hakkında ki tanımlamalarının tamamının hatalı olduğunu düşünüyorum. Kitabın son bölümünde kitaba da ismini veren kısa öykünün ya da anlatının da bence kitabın genel anlatısının ve kitabın içinde bulunan yargı ve ön yargıları yansıtmadığını söyleyebilirim. "İnsanlar arasında taş yeme adeti yoktur, onlara yapmayacakları şeyi yapma demenin ne anlamı var? Ancak şuna dikkat et: İnsanlar arasında adet haline gelmiş öyle davranışlar, öyle alışkanlıklar var ki, bunlar insan için tıpkı taş yemek gibidir. Eğer zararı bakımından düşünürsen taş yemekten daha çok zarar veren şeylerdir bunlar. Bunlar taş yemek kadar budalaca, insanın öz aitliklerine yabancı tutum ve davranışlardır.
Taşları Yemek Yasakİsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20244,085 okunma