İç dökme ve küçük bir inceleme
2022 5. kitabı
Son zamanlarda psikolojik hayat hikayeleriyle çok sık karşılaşıyoruz. Bu bir bakıma iyi bir bakımdan da kötü bana kalırsa. Gerek ana akım medyadaki dizi ve filmler gerek sosyal medyada "bilinçlendirme" adı altında gerekli gereksiz videolar olsun, artık herkes psikolojiden insan davranışlarının dışavurum sebeplerinden bahsetmeye başladı. Kısacası etrafımız gitgide küçük Freud'lar, Adler'ler, Jung'larla dolup taşıyor. İyi yanı toplumun daha fazla empati yeteneği kazanmış olması, kötü yanıysa fazla empati gereksiz acı duymamızı sağlayıp başka bir adı konulamayan toplumsal psikolojik rahatsızlığı yaratıyor benim gözümde... Bir çoğunuz yaşamıştır- ya da şu sıralar çok sık karşılaştığım için herkesin başına geliyor olduğunu düşünüp benimle empati yapmanızı istiyorum- Arkadaşlarınızla bir derdinizi paylaşıyorken birden çocukluğunuza inip psikolojik analizler yapmaya başlıyor ve hayretler içerisinde daha önce herhangi bir bilgi birikimi olmadığından emin olduğunuz kişinin karşınızda gözlüğünü takmış parmaklarını iç içe geçirip, bireysel psikolojinin Babası Adler'den- ki bu şahsı tanımadığını and içerim- alıntılar yaptığını farkında olmadan sizi teşhis etmeye çalıştığını görürsünüz. Oysa sadece o gün canınızı sıkan bir olayı anlatmak istemişsinizdir... Şimdi bu küçük ev aletleri modunda ki psikologları bırakıp güzide kitaptan biraz bahsedeyim. Yaşamak bir sanattır diyor Eric From ve "bu sanatta sanatçı da objede kişinin kendisidir. Bu sanatta o, hem yontucu hem mermer; hem doktor hemde hastadır." Adlerde bu kitabında tamda bunlara benzer şeyler söylüyor. Bireysel psikolojinin nedenli önemli olduğuna birey olarak sağlam bir psikolojiye sahip olamazsak sağlıklı bir toplumu nasıl oluşturamayacağımızdan bahsediyor. Bunun için her birey bu sanatta kendine düşen payı titizlikle yapmalı. Neden mi? "Tek insan yetersiz ve güçsüz olduğundan, insanlar bir toplum içinde yaşar. Bu bakımdan, toplumsallık duygusu ve toplumsal işbirliği bireyin kurtuluş ve esenliğini oluşturur" Çünkü. Kısaca şunu söylemek istiyorum kıt bilgilerimizle karşımızdaki insanları çözümlemeye geçmeden önce bu ve bunun gibi güzide kitaplara bir göz atıp iyice sindirmeden, kendimizi çözümlemeden insanları psikolojik bilgisizliğimizle rahatsız etmeyelim. Bu kitabı Okuyun, okutun efendim... Göz nurunuzdan ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim :) keyifli okumalar.
Psikoloji
Yaşama SanatıAlfred Adler · Olympia Yayınları · 20213,684 okunma