Öfke DansıHarriet Lerner 23 yaşımda bu kitabı okumak kadınlığıma en güzel hediyedir. Altını çizdiğim yerler gelecekteki bana mektubumdur. Elimi kitaplığa attığımda, elim bu kitaba gider de altını çizdiğim yerlere şöyle bir göz gezdirirsem okumaya en ihtiyacım olan cümle denk gelsin isterim. Bu duygusal yaklaşımdan sonra şunları da eklemek isterim ki, kitapta birkaç kadın ve onların aile/yakın çevre ile kurdukları ve duygusal hayatlarını domine eder hale gelmiş olan ilişki oruntuleri üzerinden genellenmis kadın tutumları var. Elbette bu tüm kadınlar böyledir demek değil. Eğer böyle oruntuleri kendi yaşamınızda gözlemliyorsanız etmeyin bacılarım, kendinize edersiniz demek. Zaten toplum bize etmiş edeceğini, bir de sen edersen biri gelecek de seni kurtaracak da... Seni sadece sen kurtarabilirsin bu ilişki oruntulerinden diyor kitap. Çok da iyi ediyor. Hepimizin "Bir kurtarıcı olarak ben" bakışına ihtiyacı var. Evet değişim zor, sen değiştikçe karşıdaki seni "Yav etme ne güzel düzenimiz vardı" diyerek seni eski oruntuye davet edecek ama sakın kanma diyor, sen karar verdin, ne istediğini biliyorsun artık. Böyle böyle şeyler diyor işte. Güzel kitap, okuyun. NOT: Kitap feminist naralar atan bir kitap değil, öyle anlaşılıyorsa düzeltmek isterim, sizin için yüzleşmelerle dolu olabilecek bir kendi kendine yardım kitabı. Öğrenip uygulamaya koyabileceğimiz birsürü iletişim hamlesi var.