İlk Öğretmenim
2022 24. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2022 23:56
Cengiz Aytmatov okuma gerçeği diye bir şey var. İnsanın yüreğine dokunan... Cengiz Aytmatov şüphesiz bir yazardan çok daha fazlasıydı. Coğrafyalar, iklimler, medeniyetler, devletler, toplumlar değişse de dünyada değişmeyen yazgılar da olduğunu gören ve bu yazgılara başkaldıran karakterleri ile düzene meydan okuyan bir yazardı. Cengiz Aytmatov okumadan önce ve okuduktan sonra diye ikiye ayrılmıyorsa insan, değerlerini sorgulamıyorsa ve iyiye, iyi olana daha çok sarılmıyorsa Cengiz Aytmatov okumamalı. İlk Öğretmenim'de başkalarını hakir görmeyi, küçümsemeyi, ataerkilliği, elinden bir şey gelmeyenin elinden bir şey gelene de engel oluşunu, kötülüğün ve cehaletin can yakışını, merhametin kutsiyetini, kadının sessiz çığlığını, okuma hevesini, çocuk gelinliği o denli doğru bir üslupla aktarır ki. O an şunu anlarsın; zaman elbette şöyle ya da böyle geçecektir fakat toplumda özellikle kadının yazgısı, kadının eline bırakılmalıdır. Ataerkil değerleri özümsemiş ve kadını âdeta mal gibi gören hiçbir kadının ya da erkeğin eline bırakılmamalıdır. Diğer yandan öğretmenlik mesleğinin öğretmenlikten çok daha fazlası olduğunu "İlk Öğretmenim" eserinde Aytmatov çarpıcı bir şekilde ifade eder. Öğretmen kimdir, sorusuna aranılan yanıt Aytmatov'un bu eserinde saklıdır. Herkes öğretmen olabilir fakat herkes iyi bir öğretmen olamaz, her öğretmen arkasında hayatına dokunmuş bir öğrenci bırakamaz. Her öğretmen öğrenci okutur fakat her öğretmen her öğrencinin hayatına dokunamaz. İşte Düyşen karakteri bir öğretmenin, bir öğrencinin hayatına nasıl dokunacağının en etkileyici örneğidir. Tüm bu bağlamda "ilk Öğretmenim" okumayı deneyimlememiş herkesin mutlaka bu okuma keyfini deneyimlemeleri tavsiye olunur.
İlk ÖğretmenimCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 202110,7bin okunma