·192 syf.····Okunma: 09 Kasım 2022 21:22 Kitabın en başlarında bir yerde (syf:11) "İyi yazar mıyım bilme şansım yok ama iyi bir insan olma çabam var." diyordu yazar... İlk kitabını tanışma sayarsak serinin ikinci kitabına başlarken yüzümde aşinalığın getirdiği bir tebessüm vardı... Son bölüm olan "Son Söz"ü okuduktan sonra samimiyetine iyice inandım diyebilirim.
Fakat ilk kitabında da gördüğüm "argomsu" hikayecikler ve bazı soğuk esprilerin verdiği rahatsızlık hissi ne yazık ki bu kitapta da devam ediyor:
"Bütün konu doktorun şaplağıyla, imamın pamuğu arasındaki o kısa süreyi doğru dürüst ve hakkını vererek geçirebilmek." (Syf:12)
"Van Gogh "Sıkıntıdan ölmektense tutkularımdan ölmeyi tercih ederim." demiş, biliyorsunuz eski kulağı kesiklerden kendisi." (Syf:17)
Bu güne kadar okuduğum kişisel gelişim kitaplarının temel problemi yazarın ütopik şeyleri reel yaşamla ilişkilendirmeden akademik bir yayın edasında sunması ya da anlatımın tekdüzeliği oldu. Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır ikilisinde bu durum yok, yukarıda paylaştığım iki örnekte de görüldüğü gibi samimiyetin fazlası benim için sıkıntı oldu. Fakat yazarın hedefi herkese ulaşabilmek diye düşününce bana sıkıntılı gelen bu ifadeler başkalarının kitabı sevme nedeni olabilir demeliyim sanırım.
İçeriğe gelince... Genel olarak keyifli ve en başta söylediğim gibi samimi anlatımlar var. Anlatımlar dedim zira İzgören burada gözlemlediklerinden, yaşadıklarından çokça örnekler vererek çıkarım yapmayı okuruna bırakmış. Bazen daldan dala geçiyormuş hissi verse de oku geç yapmak yerine üzerinde düşünerek ilerlemek faydalı olacaktır.
Kitaba dair en ciddi eleştirim ise devrik cümlelere: "Sistine Şapelin yapımında, 1500'lü yılların başları, tavan resimleri için bir ressamla anlaşır Vatikan." (Syf 19) gibi şarampole giden cümleler çokça... Umarım sonraki baskılarda düzelir...
Genel olarak okuruyla sohbet eder üslupla yazılmış bu kitapla İzgören kitapları okuma serüvenimin sonuna geldim. İkinci kitapta daha çok ülke ve kişisel sorunlara işaret eden yazarın diğer kitaplarını okuyacak vakit bulabilir miyim bilmiyorum, okumayı düşünürseniz çok şey beklemeden değerlendirebilirsiniz. Mutlaka size katkıları olacaktır.
09.11.2022, İstanbul