2022 73. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2022 21:48
Notre Dame’ın Kamburu / Victor Hugo Merhaba sevgili okur dostlarım Bugün 19. Yüzyılın nadide incilerinden biri muhteşem bir başyapıt ile sizlerleyim. Notre Dame ve Paris’in her bir sokağını, taşını muhteşem bir işçilikle ,kelimelerle işlediği bu eser, Notre Dame’ı yıkılıp gitmeden önce kiliseyi onurlandırmak istemiş. Kendi kelimelerinde de belirttiği gibi matbaanın çıkması mimariye engel olmamış, ölümsüzleştirmenin bambaşka yollarını bulmuş. Şehrin demografik yapısından, mimarisine, insani ilişkilerden, toplumun yozlaşmasına hepsinin ayrı ele alındığı etkileyici bir eser. Quasimodo, güzellik algısının en yüksek olduğu dönemde bahtı kara olarak doğmuş bir kadersiz. Çirkin görüntüsü insanlara göstermemek için kiliseye bir zangoç olarak yetiştirilmiştir. Esmeralda, daha bebekken hayatının en trajik günlerini yaşamış, büyülü güzelliğinin bedelini ömrümün son gününe kadar ödemiş bir çingene kızıdır. Bir damla merhamet ve şefkat dolu bir bakış Quasimodo’yu ona aşık etmiş. Kötü kalpli keşiş güzel Esmeralda ya göz koymuştur. Bir gün onu kaçırması için arkasından Quasimodo’yu gönderir ve askerler bizim bahtı karayı yakalar. Ceza olarak direğe bağlanıp teşir edilmesine karar verilir. Direkte bağlı beklerken su dilenen Quasimodo’nun imdadına sadece Esmeralda kayıtsız kalamaz. Ve ona su verir. Bu yolların ilk kesişeceği yer olmayacaktır.Esmeralda aşık olduğu askere aşkını ilan ederken keşiş tarafından saldırıya uğrar. Ortada yaralı bir asker vardır ve herkes çingene kızını suçlu bulur. Cezası ise idamdır. Tarihin kaderinin yeniden yazılacağı ve büyük isyanın başlayacağı ana sayılı günler kalmıştır. Çok daha fazla Spoiler vermeden yorumu burada bırakıyorum. Okuyun sevgili okurlar hiç bir şey kaybetmezsiniz. Marquez gibi büyülü gerçekliği iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Özellikle son sayfalarda gözyaşıma hakim olamadım. Beni neden böyle etkiledi bilmiyorum ama okurken hayal dünyamın genişlediğini, o sokaklarda dolaşıp Quasimodo ile üzüldüğümü hissettim. Umarım sizlerde çok beğenirsiniz. Şimdiden hepinize keyifli okumalar diliyorum. Sevgiyle ve kitapla kalın
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202242,2bin okunma