2022 82. kitabı
#okudumbitti #MaksimGorki #Çelkaş #45Sayfa #KasımAyı6cıKitap Maksim Gorki 5 yaşında babasını kaybetmiş, annesi tekrar evlendiği için büyükbabasının yanında yaşamaya gönderilmiş. Kendi hayatını anlattığı üçleme kitapları olan çocukluğum, ekmeğimi kazanırken ve benim üniversitelerim kitaplarını büyük bir keyifle okumuştum. Gerçi bu kitabın arka kapağında üçlemenin bir kitabının adının "insanlar arasında" olduğu yazılmış ama yanlışlıkla oldu sanırım. Bende o kitabı da var okunmayı bekleyen. Ama bu üçlemenin kitabı olmadığından çok eminim. Neyse konumuz bu değil demek isterdim ama Can yayınları gibi büyük ve iyi bir yayınevinin nasıl böyle bir hata yaptığını anlayamadım. Gelelim kitabımıza. Kitapta yalnızca iki ana karakter var diyebiliriz ancak bana soracak olursanız kitabın asıl ve tek karakteri para derim. Para uğruna neleri göze alabileceğiniz, nelerden vazgeçebileceğiniz sorulsa cevabınız ne olurdu? Toplumsal gerçekler ve etik değerlerin sıradan bir hırsızlık hikayesinde nasıl güzel anlatılabilirliğini görmek isteyenler için kısa ama etkili bir eser Çelkaş. "Kendimizden aşağı gördüğümüz kimselerin bizimle aynı şeyleri sevdikleri ya da aynı şeylerden nefret ettiklerini görmek her zaman tatsız bir duygu uyandırır içimizde." Bu cümleye şöyle bir yorum getirmek istiyorum. İnsanlatın karşısundakini aşağı görmesi diye birşeyi kabul etmiyorum. İnsan insandır. Ancak karakteri ve davranışlarıyla saygımı kaybetmiş birinin benim sevdiğim ve değer verdiğim bir şeyi sahiplenmesi, evet tatsız bir duygu o zaman uyanabilir içimde.
ÇelkaşMaksim Gorki · Can Yayınları · 2021601 okunma