Çelkaş

Maksim Gorki
18 Ocak 2021
Can Yayınları

2023 68. kitabı
Hikaye, hayatını hırsızlık yaparak kazanan Çelkaş'ın ,bir delikanlıya bol para kazanacağı bir iş teklif etmesiyle başlar. Kitap boyu Çelkaş'ın davranışları ve kişiliği ilmek ilmek çözülürken, delikanlı ile yaşadığı olayların her anında, insanoğlunun, korkuları ve çıkarları söz konusu olduğunda karakterindeki değişimler ortaya dökülüyor. Maksim Gorki'nin çok sevdiğim üslubu ile çok sevdiğim bir kitap oldu.
Etik Değerler ve Toplumsal Kodlar Üzerine Bir Sorgulama: Çelkaş
2021 130. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 15:21
1868'de Rusya'da doğan Maksim GorkiMaksim Gorki, Modern Rus edebiyatının en önemli isimlerinden biri. Babasını küçük yaşta kaybetmesinin ardından anne sevgisinden de uzak büyüyen Gorki, hayatı erken tanımaya başladı
İnceleme
2022 5. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2022 00:59
Gorki okumada geç kalınmış bir hisle bitirdim. Bu kısa Çelkaş hikâyesinde bile yazarın çocukluğundaki, hayatındaki acı travmaların izleri bir nebze de olsa var gibiydi. Hikâye bir hırsızın sıradan macerasını anlatmış olsa da, kendi iç hesaplaşmasının olduğu satırlar özlemini ve yokluğunu çektiği şeylere ayna tutar gibiydi. Ya da ben, yazarın yaşadıklarını ve kaleme aldığı öyküyü kıyasladım belki de. Öyküyü basit bulmamakla birlikte sevmiş bulundum. Diğer otobiyografik üçlemeleri de kısa zamanda okumalı..
2021 17. kitabı
Düşkünün, hırsızın teki ile masum, Tanrı korkusu olanın içyüzünü, tek bir anda gösterir para. Kime ne yafta verileceği hiç belli olmaz. Uygun ortam sağlandığında insanların nasıl değiştiğini görmek işten bile değil. Yıllarca edinilen itibar, gölgede bırakılan asıl gerçeğin ortaya çıkmasını bir yere kadar engeller. Tek bir an her şeyi döküverir ortaya.
2022 52. kitabı
Denizlere ruhunun efendiliğini,tazeliğini fısıldayan bir denizci Çelkaş. Görüntünün ötesinde değerlerini maviliklere emanet eden dalgalı bir insan.Yanında çalışmaya başlayan denizci de kendi kırıklarını hisseden onunla muzipçe ilgilenen biri oluveriyor bir anda. Şunu unutuyor sanırım Çelkaş her ruh kendi denizcisini yaratıyor hatalarla.
Roman
Çelkaş!
Puan vermedi·48 syf.·
2022 39. kitabı
... Deniz uğulduyordu. Kumsala çarpan kocaman dalgalar gürültüyle parçalanıyor, kıyıyı köpük içinde bırakarak geri çekiliyordu. Yağmur, toprağı ve denizi şiddetle dövüyor, rüzgâr uğuldaya uğuldaya esiyordu. Az sonra deniz de, gök de görünmez olmuştu. Dalgalar ve yağmur; Çelkaş'ın yattığı yerdeki kan birikintisini, onun ve köylü delikanlısının kıyı boyunca uzayıp giden ayak izlerini çok geçmeden silip süpürdü. Bu ıssız deniz kıyısında, iki adam arasında geçen küçük dramdan en ufak bir iz kalmadı. Yukarıda ki kitabın son paragrafı; seni kitaba çekmeye yetecektir.. derinden hissedilen güzel bir öykü, etkileyici anlatım.. .
2022 53. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2022 13:08
Bir oturuşta bitirilebilecek kısa ve akıcı bir öykü olduğunu söylemekle başlamak istiyorum bu incelemeye. Gorki'nin hayatını burada özetlemenin hiçbir anlamı yok lakin kendi hayatından izler taşıyan bu öyküde, etik değerleri, toplumsal düşünceleri sorgulayan ve sorgulatan bir yaklaşımda bulunmuş. Kitabın ana karakteri Çelkaş için ise gerek yaptıklarıyla, gerek kafa yapısıyla güzel bir Yol için yanıma aldığım ve çok aşırı bir beklentimin olmadığı bir kitap olduğu için beğendiğimi söyleyebilirim.
2021 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 11:37
Merhaba, sıradaki kitap yine Can Sanat Yayınları'nın Lacivert Serisi'nden Çelkaş, keyifli okumalar. :) ------------- Kitap, Çelkaş isminde bir serserinin başından geçen olayları anlatıyor. Kitabı okurken; insanların para için birbirlerine neler yapabileceklerine, hak etmeyen kişilere yapılan iyiliğin karşılığında katlanılması gereken kötü sonuçlara, dışarıdan ne olarak görünürsek görünelim özümüzün hep bir yerlerde saklı kaldığı gerçeğine açık bir şekilde tanıklık ediyoruz. Maksim Gorki gerçekten bir imgeleme ustası. İncelememi burada Gorki'nin bir sözüyle bitirmek istiyorum: Zaman gökyüzündeki bulutlardan daha ağır ilerliyordu...
2023 36. kitabı
Yaşamını kolay yoldan kazanmaya çalışan bir hırsız olan Çelkaş ile ona bol para kazandıracak bir iş teklifinde bulunduğu, kendi küçük dünyasında büyük hayalleri olmayan bir Gavrilo üzerinden, etik değerler, toplumsal düzen içindeki insanların hırs ve ihtiraslarını sorgulatan kısa öyküde, yaşamı uzun uzun bulabilirsiniz. Para kavramının altını çift çizgiyle belirgin hale getiren yazar, insan tabiatının koşullara göre nasıl şekil alabileceğini gözler önüne seriyor. Köyünü düşünüp, küçük bir toprak sahibi olsa ekip biçse yetecek, başka da insan ne ister ki diye düşüncede olurken, paranın büyüsüne kendisini kaptıran karakteri ile insanın hiç değişmediğini hatırlatıyor.
2023 83. kitabı
Amazon'un Lacivert serisi incecik klasiklerden oluşuyor. İncelik ve kısaltma  bazı kitaplarda içeriği de etkiliyor dolayısıyla bazı kitaplar çok keyif vermiyor. Çelkaş benim için onlardan biri olmadı, özetle  Çelkaş’ ı sevdim. Hikaye  Çelkaş ve Gavrilo isimli iki karakter arasında geçiyor. Hikayede bazı önemli değerler sorgulatılmış. Sonu beklediğimden farklı bitse de Çelkaş'ı sevdim Zaten 45 sayfacık çok detay verip keyfini kaçırmak istemem, okuyunuz. Çelkaş' ı Melis ÜnlerMelis Ünler ile #kısakısaokuyoruz okuyoruz etkinliğinde okudum. #maksimgorki #çelkaş #kısakısaokuyoruz

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.