2022 91. kitabı
Recaizade Mahmut Ekrem'in üçüncü oğlu olan yazar, genelde mizah,hiciv üslubuyla ve Milli Mücadele konularında romanlar yazmıştır. Kitap , Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edilmiştir. Teknik olarak romanda iç içe iki hikâye bulunur.Aşk,kıskançlık,ihanet,tutku hikâyelerin temelini oluşturur.Bu hikâyeler padişahın Çerkez cariyesi olan,on bir yaşında saraya getirilen Dilfeza ‘ya karşı olan tutkusunu işler.Ayrıca Dilfeza'ya aşkla bağlı olan biri daha vardır,o da ; Harem  Ağası ,musahip Beşir'dir.Beşir,Dilfeza'ya olan duygularını kendisine de açıklayamaz.Beslediği duyguların başında kıskançlık gelir. Romandaki iç hikâyeyi yine bir tutku ve karşılıksız bir aşk oluşturur ;Padişahın zamanında, haremindeki başka bir kıza karşı duyduğu ilgi. Akıbeti dramatik olan bu kız bir Türk’tür ve adı Kevser'dir. Hem Kevser hem de Dilfeza padişah için sükût-u hayaldir. Oryantalist ve erotizm izleri taşıyan roman ayrıca Harem Ağası Beşir’in hikâyesini dram olarak işler. Padişahı zevke düşkün,cinsel açıdan aç ve itibar açısından gücünü yitirmiş olarak yansıtan roman , yayınevi tarafından hem sadeleştirilmiş metin hem de Latin harflerine aktarılmış metin olarak hazırlanmış. Romana birçok illüstrasyon eşlik ediyor.
ŞevketmeapErcüment Ekrem Talu · Koç Üniversitesi Yayınları · 201819 okunma