2022 11. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 23:35
Kitabı esasen biraz önyargıyla okumaya başladım. Genel olarak "evrene mesaj gönderinci" laflar beni irite ediyor çünkü. Ama tuhaf bir şekilde aslında sanki hissedipte tam tarif edemediğim bazı şeyleri düzenli bir şekilde açıklar gibiydi. Nörobilim kitabı okumamış olsam belki bu kadar bilime yakın bulmayabilirdim. Ancak geçen her şey önceki okuduklarım sayesinde çok net oturdu. Yazarın fikrini tamamen savunmuyorum. Bana göre fazla uç bir noktadan zihin enerjisini savunuyor. Dışarıdaki her etmeni bizim zihnimizin belirlediğini iddia etmekte ama verdiği örnekler kendi tezini çürütür cinsten. Adları hatırlayamadığım bir örnek üzerinden bunu açıklayayım: Kendisine danışan bir iş adamı belli bir süreden beri işlerine başarısız olduğunu ve çoğu sözleşmesinin karşı tarafın feshiyle sonuçlandığını söylüyor. Sebebi araştırdıklarında üç ay önce adamın kârlı bir diş tedavisi gerçekleştirecekken son anda doktorun tedaviyi feshetmesiyle afalladığı ve bunun etkisiyle zihnini işlerinin de feshedilecek oluşuna kodladığı sonucuna ulaşıyorlar. Bu noktadan sonraki fesihleri adamın bilinçaltının gerçekleştirdiğini dile getirebiliriz. Ancak yazarın düşüncesine göre hareket edersek diş doktoruyla yapılan anlaşmanın da feshine iş adamının zihinsel süreci sebep olmalıydı. Oysa bu sürece kadar adam böyle bir bilinçaltı koduyla yaklaşmıyordu. Kitap teorik dilden çok insanların hayatına direkt ve onların rahat anlayabileceği bir dille yaklaşmaya çalışmış. Rahat anlaşılıp bitirilebilir. Ancak tam anlamıyla fikirlerin bilimsel dayanakla oturması için önceden bir bilgi birikimi gerekir. Psikanaliz ve nörobilim bilmeyenler için havada kalabilecek ya da basit tabiriyle "evrene enerji gönderin cinsinden" bir kitap havası verebilecek bir eser. Yine de benim düşüncelerimi ve cümlelerimi dikkatli seçmem konusunda çok iyi bir uyarıcı oldu. Bu açıdan öneririm.
Bilinçaltının GücüJoseph Murphy · Koridor Yayıncılık · 200918,5bin okunma