Yaşamak debelenir içimde kıvrak ve küheylan!
·210 syf.·
2022 126. kitabı
Bir ömürü iniş ve çıkışlarıyla iyisi ve kötüsüyle anlatan kitapları seviyorum! Yaşamak ise tam olarak bu konuda bir kitap. Bir insanın kazandıklarını ve kaybettiklerini bir arada okuyorsunuz, okumak yetmez yaşıyorsunuz.. Bir ömrü gençlikten ihtiyarlığa kadar sanki Fugui ile yan yanaymış gibi yaşıyorsunuz. Yine okurken duraksadığım, gözlerimin dolduğu, kalbimin sıkıştığı bir kitabı keşfetmenin nahoşluğunu yaşıyorum. Yaşanan her şey acı da olsa Fugui yaşıyor, yaşamayı başarıyor. Her sayfa çevirmemde umarım bu yazılanlar gerçek bir hayattan alınmamıştır diye iç geçirirken hayatta bazı acıların bu kitapta yaşananları hükümsüz kıldığını anımsadım. *Spoiler Var!* Öyle bir yaşam düşünün; hovarda kullanılmış zenginlik de var, dibine kadar sefaletiyle yaşanmış fakirlik de. Tüm ailesini tek tek mezara koyup bir öküzle aile olmak da var bu yaşamda. Savaşı bile yaşamış o yaşamın sahibi önce komünizm sonra Mao yönetimindeki Çin’in fotoğrafını da koyuyor okuyucunun önüne. *Spoiler Bitti!* Her şeyin kaybedilmesine rağmen Fugui’nin yaşamak için çabası beni çok etkiledi. Kendi hayatlarımıza bakıldığında belkide ufak bir problemde sımsıkı tuttuğumuz ipi bıraktığımızı düşününce bu kitaptan çok şeyler öğrenileceğini düşündüm. Her ne kadar kitabın her sayfasından acı fışkırsa da çokça sevdiğim bir kitap oldu! Etkisi uzun süre gitmeyecek, ağlamaktan yüzünü eskitecek olanlara sevgiler..
1000k
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,3bin okunma