Yargılamaktan Kaçınalım!
2022 39. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2022 10:10
Albert Camus’u hep merak edip etrafımda okuyan kişilerin onu anlayabilmek için belli bir kitap birikiminin olması gerektiği yönünde duyumlar aldım. Bu yüzden kitaplığımda başlamaya korktuğum bir kitap olmuştu. İnsanlar yüzünden oluşturduğum önyargıyı kırıp okumaya başlayınca yanıldığımı anladım. Dilinin sade ve akıcı olması kitabın kusursuz olmasını sağlamış bana göre. Kitabın içeriğine gelecek olacaksak spoiler vermeden anlatmak gerekiyor. Konusunun ne olduğunu son sayfalara kadar anlam veremedim. Fakat son sayfalarda asıl anlatılmak istenen mesajın şaşkınlığına uğradım. Hayatımızda bir insanı hep bizler geçmişi ile yargılayıp duruyoruz. Konu ile ilgisi olmayan karakter ve kişilik özellikleri, düşünceleri veyahut davranışları her neyse bunlardan dolayı insanları çok çabuk bir şekilde yargılayabiliyoruz. Özellikle karakterin mahkemede konunun cinayet olmasına rağmen geçmişindeki davranışları, hissizliği yüzünden “kötü, ahlaksız insan” olarak yargılamaları beni içten sarstı. Etrafımızda bu tip durumlarla karşılaşıyoruz hep. İnsanların geçmişte neler yaptığı, ne düşündüğü, ne konuştuğu onu “iyi veya kötü” biri yapmaz. Aksine bir insanın iyi veya kötü olduğunu yargılamak da kimseye düşmez. Herkes kendini bildiği kadar iyi veya kötüdür. Bu kitaptan sonra hayatıma uyarlayacağım en önemli konu “insanların geçmişini yargılamamak” olacak. Albert Camus’un bu konuyu çok güzel işleyip okuru içselleştirebilmesini takdir ediyorum. Diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum. Tavsiye ederim, yeni bir bakış açısı kazandırması amacıyla. Dünyaya en güzel bakış açıları ile bakmanız dileğiyle, iyi okumalar dilerim.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,1bin okunma