·160 syf.····Okunma: 01 Aralık 2022 12:47 1988 yılında The Discarnates adıyla filme çekilmiş olan Yabancılarla Bir Yaz kitabı Asakusa'da yaşamını sürdüren bir senaristin geçmişindeki anılarla yüzleşmesini anlatıyor. 12 yaşında anne ve babasını kaybeden yazar ve senarist Harada sevgiye ve ilgiye aç bir şekilde hayata tutunmaya çalışır. Kitabın yazarı Taiçi Yamada da karakterin psikolojisini okurlara aktarır. Korku kitabı olmasına rağmen yazarın vermek istediği mesaj aile kavramı üzerinedir. Aynı apartmanda tanıştığı Kei adlı kız arkadaş ve eski anne babasına benzettiği bir çift ile psikolojik gel-gitler yaşayan senarist, anlaşılmazlıklar ve hüzün dolu bir dünyada bulur kendini.
Hem korku hem de psikolojik bir seviyede yazılan bu kısa hikayeyi açıkçası beğendim. Özellikle finali güzeldi. Hem güzeldi hem de duygulandırdı. Bir insanın 50 yaşına gelmesine rağmen yine de anne ve baba sevgisine muhtaç olduğu ve bir genç kadının duygularıyla asla oynanmamasını ve buna mukabil her türlü şeye cesaret edeceğini aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini anlatan bu novella tarzı eser yaşamımın tiyatrosunda sahneye çıkmış ve görevini tamamlamış bir karakter olarak aklımda yer edineceğini umuyorum. Unutmamalıyız ki her insanın yaşamında unutamadığı ve diğer insanlara anlatsak da asla inanmayıp deli diyecekleri ama kalbimizin bunu reddettiği bir hayaleti vardır. Kiminin aşkı, kiminin acısı, kiminin de korkusu olan bu hayaletler ölüme kadar bizle olacak galiba.
Ek olarak Çevirmen Nilay Çalşimşek'i çok beğendim. Kitabın hiçbir yerinde zorlanmadım. Oldukça güzel çevrilmiş. İthaki'ye çevirmen için memun kaldığımı ileteceğim.