·1062 syf.····Okunma: 02 Aralık 2022 01:08 Nerden başlasam, ne desem bilmiyorum. Kalbim biraz buruk, kitabın son sayfalarını özellikle yavaş okudum ki bitmesin.
Eserin ismi Anna Karenina olabilir ama bakalırsa bu roman Levin olmazsa, olmazdı.
Tolstoy Rus toplumunu çok iyi anlatmıştı. Sosyete, soylu, köylü üçlemesini net bir şekilde okuyucuya aktarmıştı. Moskova ve St. Petersburg arasında geçen bu romandaki karakterlerin yaşantısı bu kadarı da olmaz dedirttirdi.
Her ne kadar Anna'nın yaşadığı bu hayatı doğru bulmasam ve katlandığı bedelleri hak ettiğini düşünsem de, sonunda üzülmeden edemedim. O çaresizlik ve bunun getirdiği delirme halini o kadar iyi yansıtmıştı ki, tüylerim ürperdi.
Kont Vronskiy yolda görsem selam vermeyeceğim biri. Aşkına inanmamayı geçtim karakter özellikleri bile rahatsız edici.
Levin ve Kiti favori karakterlerimdi. Özellikle Levinin yeri bambaşkaydı. Çoğu kişinin birbirini aldattığı, yalanlar söylediği o toplumda böylesine temiz kalması hayranlık uyandırıcıydı.
Ve Levini okurken Tolstoy'un kendisinden fazlasıyla izler buldum. Bundan önce İtiraflarım kitabını okuduğumdan ötürü Levinin birkaç düşüncesi Tolstoyla neredeyse aynı.
Tolstoy'un yeri bende hep ayrıydı, artık daha da ayrı.