·80 syf.····Okunma: 02 Aralık 2022 22:16 1910 yılında Jack London tarafından yazılmış, bir post-apokaliptik kısa roman Kızıl Veba. Orijinal adı The Scarlet Plague olan roman, ilk olarak 1912’de London Magazine’de tefrika edilmiştir. Kitap hali ise 1915’de Macmillan’dan çıkmıştır.
Kızıl Veba, bir dedeyle üç torunu arasında geçen kısa bir macera niteliğinde. Dedenin Kızıl Veba hastalığını ve insanlığın geçmişteki halini torunlarına anlatması romanın ana çerçevesini oluşturuyor. Kitap, 2073 yılında insan medeniyetinin yok olduğu, ilkçağlara geri dönüldüğü bir zamanda başlıyor. Edvin, Hou Hou ve Tavşan Dudak adlı üç torunun dedesi olan James Howard Smith, Kızıl Veba’nın ortaya çıkışını anlatıyor. Dede ile torunları arasında doğal olarak nesil farkı değil koskoca bir medeniyet farkı oluşuyor.
Eser bilimkurgu tarzında yazılmış kısa bir roman. İnsanoğlunun ne kadar güçlü de olsa aslında aciz bir varlık olduğunu gösterir tarzda. Jack London sosyalist düşüncesini bu romanda da dile getiriyor, kapitalist sistemin eleştirisini ilkel yaşamda da gözler önüne seriyor. Günümüz dünyasının bozulmuş düzenini, insanları özgür gösterip aslında belli insanlar için çalışan köleler haline getirdiğini dile getiriyor. Aslında ilkel yaşamla ile modern hayat arasındaki benzerlikler üzerinde duruyor. İlkel yaşam da modern yaşam da kölelik üzerinde kurulmuştur izlenimi yaratıyor.
Dünyada yapayalnız kaldığınızı, vahşi bir ortamda yaşadığınızı düşünün, nasıl hissedersiniz? Bugün var olan bütün medeniyetin yıkıldığını düşünün, nasıl hissedersiniz?
Eser bu düşünce ile insana hayal dünyası yaratan okunmaya değer bir eser.