2022 41. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2022 22:22
Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali'nin çok beğendiğim romanlarından bitanesi oldu diyebilirim. Yusuf'un hikayesi beni çok etkiledi. Çocuk yaşında anne ve babasının öldürülmesi, hem öksüz hem yetim kalması ve kaymakamın onu evlatlık olarak himayesine almasıyla başlayan sarsıcı olaylar. Kaymakamın kızı olan Muazzez ve Yusuf başlarda kardeş sevgisi ile başlayıp sonralarda gönül ilişkisine dönüşmesiyle aşkını istediği gibi dışa vuramadığı için Muazzezi kaçırıp evlenmiştir. Yusuf için Muazzezin varlığı müthiş bir şeydi. Karısı Muazzez olmadan hiçbir şey yapamıyor düşünemiyordu. Onun varlığı büyük, boşlukları dolduracak bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. Hayatımızda da böyle insanlar yok değildir. Kötü düzen her yerde olduğu gibi bu romanda da çok güzel şekilde önümüze çıkıyor. Bitmeyen yolsuzluklar, düzenbazlıklar parayla bütün kötü işlerin içinden kolaylıkla sıyrılan insanlar ne yaparsan yap hangi suçu işlersen işle paran varsa hey şeyi halledersin zihniyeti..."Parası olanın ırzı da tamam, namusu da!" Genel olarak kitap etkileyici ve sürükleyiciydi. Biraz da yesilçam filmleri tadındaydı olsun yine de beğendim. Roman da kızdığım yerler de olmadı değil. Kaymakam öldükten sonra yerine gelen kaymakamın Yusufu tahsilat için uzak köylere göndermesi Yusuf'un buna hiçbir şekilde ses çıkartmaması. Karısı Muazzezi bırakıp haftada veya onbeşgünde eve gelmesi. Romanın sonu üzücü Muazzezin ölmesine üzüldüm. Roman biraz da yarım kalmış gibi geldi. Keyifli okumalar :))
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,6bin okunma
1.306 Gösterim