Bugün sizlere 1987 doğumlu genç bir yazarımız Carlos Fonseca ‘nın Metis Kitap farkındalığıyla Türkçeye çevrilen #hayvanmüzesi kitabından bahsetmek istiyorum.
Genç yazar olmasına rağmen kalemi oldukça kuvvetli ve iddialı.
Ardı sıra okuduğum değerli yazarlar Carlos Fuentes ve Roberto Bolaño ile yazım şekilleri,düşüncelerinin benzerliği ve eş değerde olmasına çok şaşırdım.
Üç yazarımızda hayal güçlerinin zenginliklerini gerçekçilikle kurguluyorlar.
Bir olaydan başlayıp farklı olaylarla bağlantı kurmaları...
Kurgusuyla aklımızı zorlamasının yanı sıra( bir nevi)polisiye örgüsüyle birleştirip arapsaçının düğümlerini çözmemizi istiyorlar...
Carlos Fuentes ve Roberto Bolaño gibi edebiyatın mihenk taşlarının kalemini
seviyorsanız Carlos Fonseca’nın da kalemini seveceğinize eminim.
Gelelim aklımın sınırlarında dolaştığım romanımıza.
Beş bölümden oluşuyor. Her bölüm kendinden önceki bölümlerin açıklaması,anlamlanması ve sonuça bağlanması diyebilirim.Yazarımız kurgusuna sır perdesiyle başlayıp felsefi açıdan ve sanat tarihi üzerinden olayları genişletiyor.
Görünen-gizlenen,varoluşu-kayboluşu, adaleti-yanılgıyı,gerçekçiliği-maskelenmiş benliklerin geçmiş izlerinde hiçliğe sürüklenişini vurguluyor.
Kurgumuz ise
Anlatıcımız Karayipli bir müzebilimci.
Ünlü moda tasarımcısından davet alır.Birlikte hayvanların biçim değiştirme davranışları üzerine ortak proje çalışmaları yaparken moda tasarımcımız birden ortadan kaybolur. Yedi yıl sonra ölüm haberini alır. Moda tasarımcısı tarafından kendisine üç sarı zarf teslim edilir. İşte bu zarfların içindekilerin izini sürmeye başlıyoruz.Sizlerde bu araştırmalara dahil olmak istiyorsanız,şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Bazı insanların açık denizde ansızın karanın sağlamlığından yoksun olduklarını kavradıklarında ya kendi hiçliğinde kaybolur ya da bir dal parçasına tutunup yeniden var olmaya çalışırlar.
“Bir şey ortaya çıkıyorsa başka bir şey ortadan yok olduğu içindir.”