·114 syf.····Okunma: 04 Aralık 2022 19:44 Eylembilim Oğuz Atay’ın yarım kalmış romanıdır. Yazar romanı oluşturduğu dönemde hastadır ve tamamlayamadan vefat etmiştir. Eserin ilk önce 40 sayfası yazarın Günlük adlı eserinde yayımlanmıştır. Daha sonra ise 70 sayfalık bir bölümü daha ortaya çıkmıştır.
Eserde Server Gözbudak adlı matematik profesörünün anıları yer almaktadır. Dönemin siyasi olayları postmodern anlatım tarzıyla okuyucuya aktarılmıştır. Burjuva sınıfının iç dünyası ele alınmıştır. Aslında dönemin sorunları profesör üzerinden verilmeye çalışılmıştır.
Üniversitede yaşanan sağ -sol olayları, üniversite hocalarının tavrı, onların bu olaylara karşı ortaya koyduğu davranışlar, çatışmalar, tutuklanmalar vb. toplumsal ve siyasi olaylar ele alınmıştır.
Oğuz Atay’ın kendisi de üniversitede hocadır. Dönemin olaylarına yakından şahit olmuştur. Belki de anlatılan profesör ve anıları onun anılarıyla benzerdir. Eserde yine intihar teması vardır. Yine bireyin iç dünyası yansıtılmaya çalışılmıştır.
Oğuz Atay’ın eserlerinde kahramanlara verdiği isimleri bile onu eşsiz bir roman yazarı yapmaya yetmektedir.
Bu eserde seçtiği “Server Gözbudak” ismi de böyledir.
Ayrıca yazar ironik dili çok iyi kullanmıştır bu eserde.