Bütün Eserleri 7

Eylembilim Konusu

Geçtiğimiz yıl 20. ölüm yıldönümünü idrak ettiğimiz Oğuz Atay'ın bitiremeden aramızdan ayrıldığı son eseri nihayet "tamamlandı". Uzun "edebî polisiye" uğraşlara rağmen ilk bölümü bulunamayan Eylembilim'i yıllar önce, Oğuz Atay okurlarının istekleri karşısında Günlük'e ekleyerek yayımlamak "zorunda" kalmıştık. İyi de yapmışız... Belki de bu sayede, edebiyatımızın yeri doldurulamaz usta kaleminin bu "son başyapıt"ını, ailesinin de değerli katkılarıyla gün ışığına çıkarabildik. Şimdi, Cevat Çapan'ın "Oğuz Atay'a Mektup"uyla ve Günlük'ten ayrı bir kitap olarak sunuyoruz. Eylembilim, başlığı gibi, Oğuz Atay'a özgü ironinin bütün inceliklerini taşıyor.  Ülke 12 Mart arefesindedir. Öğrenci çatışmaları, üniversite işgalleri, forumlar... Romanın kahramanları, olaylar karşısında saf tutmaya ya da tutmamaya çalışan "akademikler"dir. Bir üniversitede gelişen olaylar, bir matematik profesörünün, Server Gözbudak'ın "hatırat"ından nakledilir. Oğuz Atay Eylembilim'de, Cevat Çapan'ın "Oğuz Atay'a Mektup"ta belirttiği gibi, kara mizah gösterilerinden birinin daha doruklarına ulaştırıyor bizleri...
Yazar:
Tasarımcı:
Ümit Kıvanç
Ümit Kıvanç
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 114Yayınlanma Tarihi: Kasım 2020Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789754706994Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Bibliyofil

@Bibliyofil3421
22 Ekim 14:10
Puan vermedi
"Sevgili Oğuz Baba yerin bende çok ayrı, iyi ki senin kaleminle tanışmışım Oğuz Atay'ın yarım kalmış, ömrünün yetip tamamlayamadığı bir romandır Eylembilim! Ahh yarım kalmışlıklar üzer hep beni. Özellikle kitabın sonunda ki Altay Gündüz'ün yazısı çok duygulandırdı beni. Değerini bilen, onu gerçekten seven insanlardan Oğuz üstadı tanımak, okumak müthiş haz veriyor bana! Gelelim kitabımıza, bitmemiş haliyle bile, okurlarına bir çok şey anlatmış bir kitap Eylembilim. Dönemin, toplumun sosyolojik yapısını çok iyi anlatan bir kitap! Dönemim üniversite öğrencilerine ve öğretim üyelerine vs değiniyor. O zamanlar eylem, bilimin önüne geçmiştir. Bu yüzden kitana Eylembilim ismi verilmiştir. "Tutunamayanlar ve Tehlikeli oyunlar" romanları kadar yoğun postmodern öğeler içeren bi eser değildir. Daha geleneksel bi yapısı ve kronolojik bir düzlemde ilerler!
172 etkileşim
Mehmet

Mehmet

@odlmhmt
02 Aralık 2022 09:36
Puan vermedi
‘’ İnsanın geçmişinden kaçabilmesi için, kendinden kaçabilmesi gerekiyor. ’’ Diyor kitabında
Oğuz Atay
’ın yarım kalmış son eseridir. Ömrü eserini tamamlamaya yetmemiştir. Kitapta yarım kalmışlık hüznü bulunmaktadır.
de Akademisyen olan Server Gözbudak üzerinden
31 etkileşim
Emet Denizci

Emet Denizci

@Besiktasli
14 Mart 22:14
Puan vermedi
Eylembilim... Oğuz Atay'ın tamamlayamadığı romanı... Romanın okuyabildiğimiz son cümlesi, yarım kalan cümlesi hüzün bırakıyor. Atay, üniversitede meydana gelen üzücü bir olay sonrasında, öğrenciler ile profesörlerin bir araya gelişini, yaşanan siyasi olayların içindeki duruşunu ironik bir dille anlatıyor. Matematik profesörü Server Gözbudak çevresinden anlatıyor Oğuz Atay o dönemin yapısını. Kitabın sonunda "Oğuz'un Hayali" bölümünü kaleme alan Altay Gündüz'ün anlattıkları da hüzünlendiriyor. Bu haliyle de sevdim kitabı, bitirebilseydi nasıl olurdu kimbilir...
22 etkileşim
İklim Zengin

İklim Zengin

@iklimzengin
21 Haziran 21:43
9/10 puan verdi
Kitabin tamamlanamamış olması hüzünlendirse de değerinden hiçbir şey kaybettirmemis . Sonunun böyle bitmesi, okuyucunun tahmin etmesine bırakılmış bir kurgu hissi bıraktı bende. Akademisyen Server Gözbudak'ın gözünden 70'li yılların siyasi olaylarının, üniversitelerin ve profesörlerin, öğrenciler üzerindeki iyi-kötü çatışmaların anlatıldığı muazzam bir anlatımı olmuş . Ayrıca Server Gözbudak'ın iç dünyasının da Oğuz Atay' ın iç dünyasındaki buhranın aynısı olması ve anlaşılamaz olduğunu düşünmesi neden bu eserin ortaya çıktığının en güzel örneği. Mutlaka okunması gereken bir eser .
24 etkileşim
Gülər Qasımova

Gülər Qasımova

@Gasimova_1__
09 Temmuz 19:55
9/10 puan verdi
Ölümündən sonra nəşr olunan, son hissəsi uzun müddət sonra tapılıb ayrı kitab kimi çap edilmiş kitabı... Bəzi hissələr var ki, həqiqətən də Oğuz Atay qələmindən çıxması şübhə oyandırır. Az səhifəlik bir kitabın "Tutunamayanlar" qədər qarışıq təsir bağışlaması, birdən-birə daha sadə və ya əksi olaraq dəyişməsi bu fikri düşündürmür deyil... Məzmununa gəldikdə professorun həyatıyla bağlı əlaqəsi olan vəkilə verilmiş günlük olduğunu ilk hissələrdən bilmək olur. Ardınca qəribə hisslər keçirib, yaşayı fərqli hal alan professorun başqa professorun yerinə dərsə getməsi, ardınca universitetdəki tələbənin öldürülməsi ilə bağlı iclasın keçirilməsi(buradakı cəsarəti) və bu iclasın əsərin ən pik nöqtəsi olması kimi hissələrə ayırmaq olar. Kitabın özünün təsirindən çox sonda verilmiş "Oğuz'un hayali" başlıqlı hissə çox təsir edicidir... Kitabın özündən çox bu hissə diqqəti özünə cəlb etmək qüdrətinə sahibdir...
16 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Oğuz AtayYazar · 10 kitap
Oğuz Atay (1934; İnebolu, Kastamonu - 13 Aralık 1977, İstanbul), Türk yazar Babası, VI., VII dönem Sinop, VIII. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapan Cemil Atay'dır. 1951'de bugünkü adı TED Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji'ni, 1957'de de İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Üç yıl sonra İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. 1975'te doçent olan Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı. Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlandı. Oğuz Atay, Tutunamayanlar'ın 1971-72'de yayınlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar, eleştirmen Berna Moran tarafından, "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" olarak nitelendirilmiştir. Moran'a göre Tutunamayanlar'daki edebi yetkinlik, Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır. Atay'ın büyük etki yaratan eseri Tutunamayanlar'ı 1973'te yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izlemiştir. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplayan Atay, 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof. Mustafa İnan'ın hayatı konu eden Bir Bilim Adamının Romanı'nı 1975 yılında yayımlamıştır. 1973 yılında yayımlanan Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi "Türkiye'nin Ruhu"nu yazamadan 13 Aralık 1977'de, İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi. Öldükten sonra 1987'de Günlük, 1998'de ise Eylembilim adlı kitapları yayımlanmıştır. Sağlığında hiçbir kitabı ikinci baskı bile yapamayan Atay'ın kitapları ölümünden sonra büyük ilgi gördü ve defalarca basıldı. Yıldız Ecevit'in hazırladığı Oğuz Atay biyografisi Ben Buradayım... 2005 yılında yayınlandı. Türk edebiyatında yazdığı Tutunamayanlar ile post-modern tarzda eser veren ilk yazar Oğuz Atay'dır. Oğuz Atay, özellikle Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yaşadığı yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka,kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını anlatır. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi barındırır.

Eylembilim Sözleri ve Alıntılar

乙∑Ħ尺凡a

乙∑Ħ尺凡a

@zehrairem_
21 Mayıs 09:30
Ve bize, bizden başka kimse acımaz.
1.418 etkileşim

R.K

R.K

@RKYKYGSZ
07 Nisan 22:07
Bu ülkede bireylerle ve toplumlarla ilgili hiç bir şey yolunda gitmiyor beyler ve işte açıkça söylüyorum ki insanlar kendilerini öldürüyorlar!
76 etkileşim

@Ibrahim_____
09 Temmuz 22:39
Neden bazı insanlar, bazı şeyleri hiç bilmiyorlar? Duysalar, dinleseler, hatta karşılarında görseler bile bilmiyorlar.
51 etkileşim

@Ibrahim_____
09 Temmuz 22:35
İnsanın geçmişinden kaçabilmesi için, kendinden kaçabilmesi gerekiyor.
35 etkileşim

Eylembilim İletileri

Sahte Alıntılar
'a ATFEDİLEN SAHTE ALINTILAR. BUNLAR
Oğuz Atay
'a AİT DEĞİLDİR... #Biliyor musun Olric Neyi efendimiz? Onunla ne zaman lades oynasak hep o kazandı. Neden efendimiz?
Teşekkür mahiyetinde çekiliş var..
Tutunamayanları Koruma Derneği
Tutunamayanları Koruma Derneği
2 yaşında diye afilli bir giriş yapasım geldiya, abartmıyayım:) Hesabı açalı bugün iki yıl olmuş. Amacımız sevgili
Oğuz Atay
'a atfedilen sahte alıntılara dikkat çekmekti. Az biraz bir yerlere ulaştık, farkındalık yarattık sanki. Sabitlenmiş gönderimiz ustanın 7 kitabının da;
Tutunamayanlar
Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan
Günlük
Günlük
Eylembilim
-İletiler, En Beğenilenler- sekmelerinde birinci sıraya yükselmiş. Ustanın emeğine bizim kadar saygı duyan tüm dostlara sevgiler🤗 Emeğe saygısı olan herkese, teşekkür mahiyetinde ufak bir etkinlik yapalım dedim. Yoruma bir Oğuz Atay alıntısı bırakanlar arasından yapılacak çekilişle; 6 kişiye, ustanın istediği bir kitabını hediye etmek istedim. Çekiliş tarihi: 16 Tem. Cts. saat: 21.00
bir eylemin içinde bulur... daha önce düşünmeye bile cesaret edemeyeceği bir eylem... bir eylemin içinde nasıl bulur insan kendini?