Bütün Eserleri 3

Oyunlarla Yaşayanlar

Oğuz Atay

Oyunlarla Yaşayanlar Konusu

Tanzimat'tan bu yana sürekli değişen politik ve toplumsal değerler karşısında tutunmaya çalışan Türk okur-yazarının kara güldürüsü. Eylemsizlikle geçmiş bir yaşamın getirdiği beceriksizlik ve gülünç olma korkusundan Atay sürükleyici bir oyun çıkarmış.
Yazar:
Oğuz Atay
Oğuz Atay
Tasarımcı:
Ümit Kıvanç
Ümit Kıvanç
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 108Yayınlanma Tarihi: Kasım 2020İlk Yayınlanma Tarihi: 1985Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789754702101Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

8.710 üzerinden
2.317 Puan · 318 İnceleme

Oyunlarla Yaşayanlar Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Saliha

Saliha

@Salihaaydin
·
03 Şubat 2022 15:35
8/10 puan verdi
"An­lamıyorum. Oyun nerede bitiyor, hayat nerede başlıyor, hiç anlamıyorum."
Oyunlarla Yaşayanlar
Oyunlarla Yaşayanlar
,
Oğuz Atay
Oğuz Atay
'ın tek tiyatro eseri. Kısa, bir solukta okunabilecek bir kitap. Aynı zamanda derin mevzulara kara mizahla değinilen, yer yer komedi, yer yer dram barındıran, ironileriyle bir Oğuz Atay
198 etkileşim
Bibliyofil

Bibliyofil

@Bibliyofil3421
·
29 Ekim 06:51
Puan vermedi
"Döktürmüş yine Oğuz BabaYine içimizin pasını söken, içimizi dışımızı döken mükemmel satırlar var kitapta! Bilindiği üzere her kitabında, ayrı bir tutunamayanın hikayesini, ana karakteri öne çıkarır Oğuz üstad! Bu kitapta ki tutunamayan ise erkenden emekli olan tarih öğretmeni Coşkun'dur! Coşkun öğretmenin şu serzenişleri ile bitirmek istiyorum cümlelerimi ; "Bende büyük meseleler yüzünden harcamak isterdim hayatımı. Küçük dertler yüzünden yıpranıp gitmek istemezdim" Hepimiz sanırım bu hayatta, bunu isterdik. Küçük dertler yüzünden yıpranmamak, hayatı boşa harcamamak!
250 etkileşim
M A X I M U S

M A X I M U S

@maximus34
·
12 Mart 2022 19:59
Puan vermedi
"Her gerçek insanın içinde oyun oynamak isteyen bir çocuk saklıdır."
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
Okuduğunuz eser,
Oğuz Atay
Oğuz Atay
’a ait ise şayet; en kallavisinden sitem dolu ve ironi soslu serzenişler, yer yer kafkaesk ögelerle ve doğu-batı
132 etkileşim
My book world

My book world

@Nurselin80
·
08 Ekim 07:56
Puan vermedi
Oğuz Atay bu kitabında bizlere; hayata söylemek istediklerini oyunlar yazarak ve oynayarak tutunmaya çalışan emekli öğretmen Coşkun Erdem karakteri ile " Ne var -Ne yok- iyilik sağlık her gün" dediğimiz ustaca söylediği sözler ile hayatın gerçekleri ile yüzleştiriyor. Oyun nerede bitiyor, hayat nerede başlıyor. Hiç anlamıyorum (90) bizler için de hayat nerede başlıyor nerede bitiyor aslında farkında değiliz. Hayatımız çoğu zaman bir oyun değil midir? ve bizler, bizlere verilen görevlerle oynayarak var olmaya, anlamaya, anlamlandırmaya ve anlaşılmaya çalışarak yaşamıyor muyuz hayat... Diyaloglar oldukça düşündürücü bana en çok ; oyunlarla yaşıyorsak ne zaman kendimiz olup bizlere biçilen vasıflardan sıyrılıp ben olacağız, biz olacağız düşüncelerini sık sık sorgulamama neden oldu. Sizler de hayatın oyun sahnesinde kendinizle yüzleşmek istiyorsanız düşünerek ve sorgulayarak okuyabileceğiniz bir kitap Ve en sevdiğim alıntı; " Ben büyük meseleler yüzünden harcamış olmak isterdim hayatımı. Küçük dertler yüzünden yıpranıp gitmek istemezdim." Keyifli okumalar diliyorum.
83 etkileşim
Esra

Esra

@kaleidoscope_
·
21 Nisan 23:00
8/10 puan verdi
"Gerçek, başkalarının bize uygulamaya çalıştığı tatsız bir ölçüdür." Oğuz Atay'ın tek tiyatro eseri olan Oyunlarla Yaşayanlar ile tanışalı çok kısa bir zaman oldu. Romanlarından önce bir tiyatro eseriyle tanışıp, yazarı böyle, kalemini bu türde tanımaya, anlamaya çalışmak ne kadar
25 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 58.4
Erkek% 41.6
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Oğuz Atay
Oğuz AtayYazar · 10 kitap
Oğuz Atay (1934; İnebolu, Kastamonu - 13 Aralık 1977, İstanbul), Türk yazar Babası, VI., VII dönem Sinop, VIII. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapan Cemil Atay'dır. 1951'de bugünkü adı TED Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji'ni, 1957'de de İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Üç yıl sonra İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. 1975'te doçent olan Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı. Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlandı. Oğuz Atay, Tutunamayanlar'ın 1971-72'de yayınlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar, eleştirmen Berna Moran tarafından, "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" olarak nitelendirilmiştir. Moran'a göre Tutunamayanlar'daki edebi yetkinlik, Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır. Atay'ın büyük etki yaratan eseri Tutunamayanlar'ı 1973'te yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izlemiştir. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplayan Atay, 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof. Mustafa İnan'ın hayatı konu eden Bir Bilim Adamının Romanı'nı 1975 yılında yayımlamıştır. 1973 yılında yayımlanan Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi "Türkiye'nin Ruhu"nu yazamadan 13 Aralık 1977'de, İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi. Öldükten sonra 1987'de Günlük, 1998'de ise Eylembilim adlı kitapları yayımlanmıştır. Sağlığında hiçbir kitabı ikinci baskı bile yapamayan Atay'ın kitapları ölümünden sonra büyük ilgi gördü ve defalarca basıldı. Yıldız Ecevit'in hazırladığı Oğuz Atay biyografisi Ben Buradayım... 2005 yılında yayınlandı. Türk edebiyatında yazdığı Tutunamayanlar ile post-modern tarzda eser veren ilk yazar Oğuz Atay'dır. Oğuz Atay, özellikle Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yaşadığı yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka,kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını anlatır. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi barındırır.

Oyunlarla Yaşayanlar Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Hediye

Hediye

@Raskolnikovunsonyasi
·
27 Haziran 2021 11:21
Ben de büyük meseleler yüzünden harcamış olmak isterdim hayatımı. Küçük dertler yüzünden yıpranıp gitmek istemezdim.
1.281 etkileşim
Metin keskin

Metin keskin

@Metinkeskin
·
18 Ocak 2021 18:56
"Ne-var-ne yok-iyilik- sağlık oynuyorum her gün"
1.301 etkileşim
Alparslan

Alparslan

@DisconnectussErectuss
·
26 Kasım 22:35
Hayır, sizi sevmemeliyim. Çünkü her zaman olduğu gibi hayal kırıklığı bekliyor beni..
878 etkileşim
Semih ASLAN

Semih ASLAN

@bodrumdakiseyler
·
19 Temmuz 10:46
Biliyorsunuz üstad, bizde gerçeği bulanlar artık hiç konuşmazlar. (Düşünür.) Dur bakayım, nasıl diyordu Yunus?.. Neyse, muhakkak bir şey demiştir bu konuda. (Durur.) Neyse, bizde âdettir işte: Gerçeği buldun mu susacaksın.
24 etkileşim
Ahenksizim

Ahenksizim

@ahenksizim
·
02 Nisan 23:08
Ne-var-ne-yok-iyilik-sağlık oynuyorum her gün.
15 etkileşim

Oyunlarla Yaşayanlar İletileri

Tümünü gör
Sahte Alıntılar
Oğuz Atay
Oğuz Atay
'a ATFEDİLEN SAHTE ALINTILAR. BUNLAR
Oğuz Atay
Oğuz Atay
'a AİT DEĞİLDİR... #Biliyor musun Olric Neyi efendimiz? Onunla ne zaman lades oynasak hep o kazandı. Neden efendimiz?
🌿Merhabalar🌿 #188501228 E-KİTAPLAR Telegram E-kitaplar t.me/Pdf100000kitapa... Sayfama gelip bu iletiyi okuyorsan, bence kitap önererek yorumunu da ekleyebilirsin, şimdiden teşekkürler 🙏🙏 Her öneri birbirinden değerli benim için🥰 Değerli
Kitap Okuma Grubuma Katılmak İster Misiniz?
2023 Aralık ayında
Yusuf Atılgan
Yusuf Atılgan
'ın
Aylak Adam
Aylak Adam
ve
Anayurt Oteli
Anayurt Oteli
kitaplarını okuyarak bir dünya tarihi okuma ayı yapıyoruz! Kitap okuma grubuma katılmak isterseniz bana mesaj atabilirsiniz. 🤓 Uzun zamandır düşündüğüm bir konu olan sanal okuma grubumu 3 yıldır devam ettiriyorum. Şu an farklı meslek
Oğuz Atay Aramızdan Ayrılalı 44 Yıl Oldu
Oğuz Atay'ın kitapları için hazırladığım bilgi dolu video: youtu.be/INZw0WFskak 13 Aralık günü
Oğuz Atay
Oğuz Atay
'ın ölüm yıl dönümü. Bugüne kadar beni en çok düşündüren ve hatta büyüten yazarların başında gelir Oğuz Atay. Sahi ne kadar anlıyoruz Oğuz Atay'ı? Ölümünden 44 yıl geçmesine rağmen hala sosyal medya hesaplarında ona atfedilen sahte alıntıları görmüyor muyuz? Hala anlamak için çaba sarf etmediğinden dolayı Tutunamayanlar'a kötü kitap deyip bir kenara atanları görmüyor muyuz? Hayır, hayır. Bunları düşünen hiç kimseyi kabul etmiyorum. Oğuz Atay sadece beni değil Türk edebiyatını da büyüten insandır. Bir bebeğin emeklemesinden sonra yürümeye geçtiği safhalarda Türk edebiyatını alıp iç dünyasında hesaplaşmaya götürmüştür. Ve evet Oğuz Atay. İşte.
Ben Buradayım...
Ben Buradayım...
Peki sen neredesin acaba şimdi? Ben de bu vesileyle
Tutunamayanlar
Tutunamayanlar
,
Tehlikeli Oyunlar
Tehlikeli Oyunlar
,
Korkuyu Beklerken
Korkuyu Beklerken
ve
Oyunlarla Yaşayanlar
Oyunlarla Yaşayanlar
gibi muhteşem kitapların yazarı olan Oğuz Atay'ı yeni videomda ziyaret edip onun bedeninin yanında onun kitaplarından en sevdiğim alıntıları okudum : youtu.be/XaZGGZU_Caw Bu satırları okuyan herkese Oğuz Atay'ın tutunamadığı şeyler arasındaki tehlikeli oyunlarınızın ihtimallerini daha çok keşfetmeye yakınlaşabileceğiniz, oyunlarla yaşadığınız ve korkularınızı beklerken bu arada kendinizi de unutmadığınız meraklı okumalar dilerim.