2022 27. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2022 13:32
Merhabalar beni çok etkileyen ve 2022 yilinda okudugum eniyi kitaplardan oldu öncelikle bunu söylemek istiyorum.Yoruma geçecek olursak bazilari kitaba Sultan Abdülhamit'e olusan ön yargi ya da olumlu bir tutumla basladi, bunu yapmamaya özen gösterdigimi düsünüyorum.Evet Sultan Abdülhamiti okuyordum ama elestirel tavirla degil anlamaya çalisarak okudum. Sorular sordum hatta bazen Dr'un, komutanin yerine koyup ne düsünürdüm dedim hep kendime. Fakat şunu biliyoruz ki yaşanılan her şey (olumlu, olumsuz) artık bir tarih ve değiştiremeyiz. Geçmis için sadece okuyup, ögrenmek doğru nedir araştırmak lazım olduğunu düşünüyorum. Sultan Abdülhamit' in bütün hayatını anlatan bir kitap değil eğer böyle bir sey bekliyorsanız kısıtlı bir ögrenme olabilir sizin için. Biz Abdülhamit'in tahttan indikten sonra ki dönemini izliyoruz. Onun hissettiklerini yaşadıklarını görüyoruz. Kısacası tahttan indikten sonra Sultan Abdülhamit'e ne oldugunu görüyoruz. Kitabı elime alıp o ilk sayfayi okurken o karanlik odada sanki bende vardim. Sanki ayni şeyleri yaşadım. Zülfü Livaneli öyle bir kitabin içine aldı ki beni bir daha t. Adı sürgün padişahı olan Sultan Abdülhamit'le vakit geçirdim. Dr'a ve komutana anılarını , yasadiklarini anlatirken onlarla oturdum dinledim. Yazar bize onu dinleme fırsatı tanıdı. Doğru bildiğimiz yanlışları anlattı. Hemde Sultan Abdülhamit'in dilinden. Değinmek istediğim bir nokta da sadece çökme dönemi anlatildigini saniyorsaniz yaniliyorsunuz sultanin daha bir çok anısını öğrendim . Toparlamak gerekirse Sultan Abdülhamit benim için yanlış zamanda tanta çıkan iyi bir padişah olduğunu düşünüyorum. Yani Osmanlı akıntıya kapılan hemde su kaçıran bir gemi kaptanin hem gemiyi onarip hemde akıntıdan kurtarması gerek. Böyle düsünüyorum aksini düşünen birçok kişi vardır eminim. Seni çok sevdim Kaplanın sırtında Bakalim siz okurken benim gibi düsünüp, sevecek misiniz? Yorumlarda buluşalım.
Tarih
Kaplanın SırtındaZülfü Livaneli · İnkılâp Kitabevi · 202215,6bin okunma