Puan vermedi·100 syf.····Okunma: 07 Aralık 2022 01:17 Açıkçası kitaba para verdigim için bir nebze üzüldüm. PDF okumayı yeğlerdim. Kitap görünüşten insan karakteri hakkında çıkarımlar yapabileceğimizi bilimsel bir şekilde kanıtlar sunarak anlattığını idda ediyor. Gel gelelim günümüz "bilim" anlayışı Darwin teorisi temelli olduğu için kitapta herşeyi bununla temellendirme çabasında. Yer yer kendi içinde çelişen bilgiler vermesinin yanında bazen o kadar uç örneklere o kadar uç ve saçma ispatlar getiriyor ki geri kalan kısımlarda doğruya ihtimalli sözler edecek olsa da inandırıcılığını kaybediyor. (Ör. "Vücuttaki ziynetler, ırk içi kıyasların yapılabileceği diğer bir konudur. Örneğin Kuzeydoğu Asyalı kadınlar görece düz vücut hatlarına sahiptir. Bu muhtemelen Kuzeydoğu Asya'nın soğuklarına gösterilen bir adaptasyondur. Buradaki çevre öyle çetindir ki Kuzeydoğu Asyalılar ebatça büyük ziynetler için yeterli kaynak kalmadığından ve dahası herhangi bir çıkıntı potansiyel olarak donma riski taşıdığından güçlü bir şekilde hayatta kalmaya odaklanmak zorunda kalmışlardır." Sf.47)
Okumasaydım bir şey kaybetmezdim. Sadece batı bakış açısına sahip bir fizyonomi okuması yaptığım için teselli buluyorum. Böylelikle Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi'nin Marifetname isimli kitabında fizyonomiye dair verdiği bilgilerle karşılaştırma yapmamı sağladı/sağlayacak.