2022 13. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2022 22:37
Bu kitabı özellikle Zarifoğlu’nu tanımak, nasıl bir anlayış içinde yaşadığını öğrenmek ve çevresinin nasıl bir portre çizdiğini öğrenmek isteyenler için bir giriş niteliğinde diyebiliriz. Kitap 2 bölümden oluşuyor. İlk bölümde; Zarifoğlu ile soru-cevap niteliğinde, ikinci bölümde; Zarifoğlu'nun arkadaşlarının onun hakkında anlattığı anıları ve eleştirilerine dair soru-cevap niteliğinde. Zarifoğlu 'na soru sorup bir cevap alabilmek çok zor. Sevmediği, gereksiz gördüğü bir soruya ya cevap vermiyor ya da lafı çeviriyor ve kendi anlamak istediği şekilde anlıyor. Mesela kitaptan bir kısım: FK -Bir yazar, "Bir şair için en dayanılmazı, en kırıcısı ona anlaşılmaz oldugunun söylenmesidir" diyor. Eğer bu söylenen doğruysa yıllardır nasıl dayandınız? CZ -Ben degil, anlaşılmaz bulanlar nasıl dayandılar? Bu soruyu asıl onlara sormak gerekli. :) Kitap şu iki unsur etrafında konuşluyor; Zarifoğlu'nun şiirlerinin anlaşılmaz oluşu (vermiş olduğum örnekte Zarifoğlu cevaplamıştı), ikinci unsur ise; Zarifoğlu'nun neden çocuk edebiyatına yöneldiği?.. Aslında Zarifoğlu çocuklara diye yazdığı kitaplar ebeveynlere ve yetişkinlere. "Çocuk kitaplarımı önce anne babalar okusun,sonra çocuklara okutulsun ve üstüne konuşulsun isterim ben bu niyetle yazdım" diyor Zarifoğlu. Mesleğim gereği bu aralar çocuk kitapları üzerine yoğunlaştım. Zarifoğlu'nun çocuklar adına yazmış olduğu bu kitaplar benim için önem taşıyor. Şimdi ikinci bölümden bahsedeyim: Zarifoğlu'nun hayata bakış açısı, kişiliği ve özgünlüğünü çok daha iyi anlıyoruz. Bu kitapta onu övebilecek arkadaşlarından değildim ama kendi çevreme onu en güzel övgüyle anlatıyorum. Sizde yedi güzel adamdan biri olan bu güzel şairi tanımak için ilk bu kitaptan başlayabilirsiniz.
KonuşmalarCahit Zarifoğlu · Beyan Yayınları · 2019444 okunma