2022 9. kitabı
Kitap özeti; ~ Sadako Hiroşima’da ailesi yaşayan küçük bir kızdı. 6 Ağustos zafer günü yaklaşmaktaydı. Bu yüzden bütün aile yemek masasında bir araya gelerek bu konuyu konuştular. 6 Ağustos bütün insanlar gibi ailesinin de kutladığı ve çok önem verdiği bir gündü. Her sene binlerce insan, Hiroşima’da yaşanan atom bombasın felaketinden sonra, hayatını kaybeden insanları yad ediyorlar ardından şehirde düzenlenen eğlenceye katılıyorlardı. Ertesi gün nihayet Zafer günü gelip çattı. Ailesi ile birlikte aile büyükleri için dua eden Sadako, hemen evden çıkarak yakın arkadaşı Şizuko’nun yanına gitti. Zafer günü küçük kız için çok eğlenceli geçiyordu. Arkadaşı ile birlikte eğlence alanına gidiyorlar. Orada akşama kadar diğer çocuklarla eğleniyorlar, oynuyorlar ve dondurma yiyorlardı. Diğer yandan felaketten dolayı yaralanan insanları görmek de onları çok geriyor ve korkutuyordu. Günün en sonunda ise, felakette hayatlarını kaybeden akrabaları için kağıttan fenerler yakıp gökyüzüne gönderiyorlardı. Ailesi ve arkadaşları ile geçirdiği bu güzel günün ardından, okula gitmek için hazırlandı. Oraya varır varmaz okulda bayrak yarışı düzenleneceğini öğrendi. Koşmayı çok seven Sadako, hemen yarışmaya dâhil oldu. Elemeleri geçen küçük kız yarışı kazandı. Yarışma sırasında kendinde bir tuhaflık hissetmişti. Ama kimseye birşey söylemedi. Bir sonraki gün mutlu bir şekilde okula gitti. Arkadaşları ile oynarken birden başı döndü ve bayılıverdi. Öğretmeni hemen onu hastaneye götürdü. Babasına haber verilmesinden kısa süre sonra Lösemi olduğunu öğrenen küçük kız, buna inanmak istemedi. Atom bombasından sonra birçok kişi de bu tür hastalıklar görüldüğünü bilmesine rağmen bunu kabullenemiyordu. Tüm bu yaşananların ardından, Sadako için uzun bir süreç başlamıştı. Bütün zamanını hastanede geçiren küçük kızın giderek umutları tükenmeye başlarken, arkadaşı Şizuko elinde bir kağıt parçası ile geldi ve ona bin turna kuşunun hikayesinden bahsetti. Rivayete göre turna kuşlarının bin yıl yaşadıkları söyleniyordu. Kim bin turna kuşu yaparsa tanrıların o kişinin dileğini yerine getireceğine ve onu sağlığına tekrar kavuşturacağına inanılıyordu. Bu hikâyeden etkilenen küçük kız, turna kuşu yapmaya başladı. Bu şekilde umudunu geri kazanan Sadako ne kadar iyileşeceğine inansa da durumu giderek kötüye gitmeye başlamıştı. 25 Ekim 1955 yılında ise bin turna kuşunu bitiremeden küçük kız hayata gözlerini yumdu. Bu haber hayatındaki herkesi derinden etkiledi. Bin adet turna ile gömülebilmesi için, kalan 356 turnayı sınıf arkadaşları onun için tamamladılar. Sadakonun hikâyesini herkese duyurmak isteyen arkadaşları, cenazenin ardından mektuplarını ve günlüğünü derleyerek bunu kitap olarak bastırmışlardır. Kitabın ismi ise küçük kız hastanedeyken bir arkadaşı tarafından ona hediye edilen bebeğin ismi, Kokeşidir. Basılmasından kısa bir süre sonra kitap bir çok kişi tarafından okundu. Bunun ile yetinmeyen arkadaşları onun anısına bir heykel dikmeye karar verdiler. Ülkenin birçok yerinden Sadakoyu tanıyan insanlardan gelen para ile Hiroşima’da bulunan barış parkına heykel inşa edildi. Ayrıca Sadakonun çabasına ve umuduna ithafen heykelin elinde bir turna kuşu bulunmakta. Bunlara dahil olarak Sadako’nun anısına, katlanmış turna kuşu kulübü kurulmuş durumda. Grup üyeleri her yıl 6 Ağustos barış gününde Sadako’nun heykeline turna kuşu bırakıyorlar ve diğer insanlarla birlikte küçük kızın heykelinin altında da yazan şu sözleri tekrar ediyorlar: Bu bizim haykırışımız, Bu bizim duamız; Hakim olsun dünyaya barış!
Sadako ve Kağıttan Bin Turna KuşuEleanor Coerr · Beyaz Balina Yayınları · 202113,4bin okunma