···Okunma: 11 Aralık 2022 22:41 Amerika ve Avrupa’dan ithal ettiğimiz, gözlerimizin üzerine nur geçirmeyen koyu bir perde olarak örtülen rasyonalizm ve pragmatizm kavramlarını farklı bir bakış açısıyla yeniden konumlandıran bir kitap olarak hatırlayacağım Perde ve Mana’yı. Son zamanlarda “Bilim” ve “Batı”yla zorunlu bir yakınlık halinde olan bana ilaç gibi geldiğini söylesem abartmış olmam. Akli düşünme konusundaki fikirlerimi genişletti. Okuduğum süre zarfında evrendeki bütünselliği ve benim bu anlamlı teklik içindeki konumumu mütemadiyen sorgulattı. Modern bilimin maddi çıkarımlara dayanan kendi yöntemleriyle test edemediği için yok saydığı “akıl-üstü gerçeklik” kavramı üzerine kafa yormamı sağladı.
“Aklın idrak sınırlarını aşan ama insanın kalbiyle ve vicdanıyla sezdiği gerçekler vardır.”
Yaşadığımız çağın belli bir Düşünme Biçimi dayattığı bir gerçek, bu kitap günüzümüzün öne çıkan kabullerinin ötesine geçmenin elzem olduğunu ve sadece rasyonel değil ama erdem sahibi “akıllı bir insan” olmak için yaşamın ortak mesajını “akıl”dan çıkarmamak gerektiğini sade bir üslupla hatırlatıyor.
Özetle şimdi durduğunuz noktadan birkaç adım geri çekilip bu kavramlara geniş bir bağlam içerisinde yeniden bakmak ve konumlandırmak isterseniz tavsiye ederim.