Akıl Üzerine Bir Tahlil

Perde ve Mânâ

İbrahim Kalın

Hayat insan için hakikati arama yolculuğudur
2025 15. kitabı
"Aklın amel defteri bir hayli kabarık. Sevabı mı yoksa günahı mı daha çok, söylemek zor. İnsanların hayatını kolaylaştıran icatları yapan da Elhamra Sarayı'nı ve Selimiye'yi inşa eden de akıl, milyonlarca insanın ölümüne neden olan savaşları yöneten de kitlesel imha silahlarını yapan da akıl. Elbette farklı akıllar bunlar. Dolayısıyla temel soru şu: Bu fark nereden geliyor? Akıl, kendi özündeki iyiliği unutup neden kötülüğe râm oluyor? Kötüyü kutsayan ve meşrulaştıran akıl, nasıl bir varlıktır? Kendi tabiatına ihanet eden bir akılla nasıl mücadele edilir?" Perde ve Mânâ, Böyle devasa sorulara cevap arayan küçük hacimli bir çalışma. İnsanı cesaretlendiriyor, hemen bir solukta okunacak kısacık bir kitap gibi duruyor çünkü. Alt başlığının da 'akıl üzerine bir tahlil' oluşu ayrıca rehavete sürüklüyor insanı .Aklı bilmeyen mi var sanki. Günlük hayatta o kadar çok kullandığımız bir kavram ki. Konu akıl olunca herkesin söyleyecek bir çift lafı var mutlaka. Zaten kimse kimsenin aklını da beğenmez. Gerçi yarım ağız 'Akıl akıldan üstündür' deriz ama, 'Akılları pazara çıkarmışlar herkes yine kendi aklını almış' diye de boşuna söylememiş atalarımız. Her ne kadar yazarını tanımayanlar böyle bir cesaretle açsa da kitabın kapağını, daha önce İbrahim Kalın'ın herhangi bir kitabını okumuş olanlar, kitabın sayfalarında kendilerini bekleyen zorlu ama bir o kadar da derin manalarla yüklü olacak zevkli yolculuğun bilincinde başlar kitaba. Zira kitabın yazarı, siyasî kişiliğinden öte entelektüel birikimi, İslam ve batı felsefelerine olan hakimiyeti ve hem davranışlarındaki hem de hitabetindeki naifliğiyle modern çağın en önemli münevverlerinden biri olan İbrahim Kalın; konusu ise herkesin diline pelesenk olmasına rağmen kimsenin hakikatini tam olarak bilmediği akıl,
2026 3. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 21:22
İbrahim Kalın’ın Perde ve Mana adlı eseri, modern insanın anlam arayışını merkeze alan; felsefe, tasavvuf ve medeniyet düşüncesini aynı potada eriten özgün bir deneme kitabıdır. Eserde “perde”, hakikatin üzerini örten görünen dünya; “mana” ise bu görünenin ardındaki asıl anlam olarak ele alınır. Yazar, modern çağın insanı nasıl yüzeyde tutarak manadan uzaklaştırdığını, bilginin hikmete dönüşemediği bir dünyada hakikatin nasıl perdelendiğini güçlü bir şekilde tartışır. Bu bağlamda kitap, sadece teorik bir düşünce metni değil, aynı zamanda bir fark ediş çağrısıdır. Kalın, İslam düşünce geleneğinden Mevlânâ, İbn Arabî ve Gazâlî gibi isimlere; Batı felsefesinden modern düşünürlere kadar geniş bir referans ağı kurar. Perde ve Mana, insanın kendisiyle, dünyayla ve ilahi hakikatle kurduğu ilişkiyi yeniden düşünmesini ister. Modern hayatın gürültüsü içinde kaybolan sessiz hakikatleri hatırlatır. Bu yönüyle eser, yalnızca okunacak değil, üzerinde durulacak ve tekrar tekrar dönülecek bir metindir. Sonuç olarak Perde ve Mana, anlamın kaybolduğu bir çağda, hakikatin izini süren okurlar için güçlü bir rehber niteliğindedir. Okuyucuya hazır cevaplar sunmaz; doğru soruları sormayı öğretir. .....Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum......
Perde: İdrakin Körelmesi, Mana: İdrakin Açılması
2026 45. kitabı
Bazı kitaplar vardır; küçük görünür ama insanın zihninde büyük sorular açar. Mana ve Perde tam olarak böyle bir kitap. Kitapta geçen şu tespit aslında kitabın merkezine oturuyor: Akıl hem insanlığın en büyük iyiliklerinin hem de en büyük yıkımlarının faili. Aynı akıl; bir yanda estetik, zarafet ve anlam üretirken, diğer yanda yıkım, savaş ve kötülük üretebiliyor. Buradaki mesele aklın kendisi değil, aklın istikameti. İbrahim Kalın tam da bu noktada kritik bir ayrım yapıyor: Modern anlamda rasyonel insan ile hakikatin peşindeki hikmetli insan aynı aklı kullanmıyor. Daha doğrusu aynı yetiyi farklı şekillerde işletiyor. Modern insanın aklı; ölçen, hesaplayan, faydaya indirgeyen bir akıl. Değerini “işe yararlılık” üzerinden kuruyor. Bu yüzden de kolayca araçsallaşıyor ve gerektiğinde kötülüğü bile meşrulaştırabiliyor. Hikmetli insanın aklı ise sadece hesaplayan değil; aynı zamanda tartan, yerli yerine koyan, anlam arayan bir akıl. Kalbin, vicdanın ve sezginin dışlanmadığı bir bütünlük içinde çalışıyor. Bu yüzden onun derdi dünyayı kontrol etmek değil, hakikate şahitlik etmek. Sorun aklın yetersizliği değil, 'modern' insanın aklı mutlaklaştırması. Aklın sınırlarını unuttuğu yerde “perde” oluşuyor. Ve insan o perdeleri gerçek sanmaya başlıyor. İnsan çoğu zaman olan bitenden değil, ona verdiği anlamdan yoruluyor. Ve o anlamı da çoğu zaman eksik bir akılla kuruyor. Dili sade ama içeriği yoğun. İlk bakışta “akıl üzerine kısa bir tahlil” gibi duruyor ama içine girdikçe meselenin hiç de yüzeysel olmadığı anlaşılıyor. Hızlı okunacak bir kitap değil; durup düşünmeyi, hatta yer yer kendinle yüzleşmeyi gerektiriyor. Eğer aklın ne olduğunu bildiğini düşünüyorsan, bu kitap o fikri biraz sarsar. Eğer gerçekten anlamak istiyorsan, iyi bir yol arkadaşı olur. Ama tek
2026 3. kitabı
Yalnızca 127 sayfa olmasına rağmen okurda onlarca ciltlik bir düşünce külliyatı okumuş hissi uyandıran yoğun bir eserdir. İbrahim Kalın, bu kitapta aklı teknik bir araç olmaktan çıkararak insana ait bir erdem ve sorumluluk alanı olarak ele alır. Akıl, burada hesaplayan değil; anlam arayan, hakikate yönelen bir meleke olarak konumlanır. “Perde” modern insanın hakikati görmesini engelleyen zihinsel ve toplumsal örtüleri simgelerken, “mânâ” bu örtülerin ardındaki derinliği temsil eder. Yazar, hakikate ulaşmayı perdeleri yırtmakta değil, onları doğru okumakta bulur. Kitap, din ile akıl arasındaki ilişkiyi çatışma yerine tamamlayıcılık üzerinden kurar. İslâm düşünce geleneğinden beslenen bu yaklaşım, vahyi aklın alternatifi değil, muhatabı olarak görür. Toplumsal düzlemde ise eser, insanı merkeze alan bir bakış sunar. Akıl, bireysel bir yeti olmanın ötesinde adalet ve sorumluluk bilinci üreten bir güçtür. Kitap, modern çağın yüzeyselliğine karşı derinliği savunur. Keyifli okumalar.
2025 495. kitabı
Perde ve Mânâ, modern dünyanın gürültüsü içinde anlamı yitiren insanın hakikatle yeniden temas kurma çabasını ele alan düşünsel bir deneme kitabıdır. İbrahim Kalın, İslam düşünce geleneğini merkeze alırken felsefe ve modern düşünceyle güçlü bir diyalog kurar. Kitabın ana ekseni, görünen (perde) ile hakikat (mânâ) arasındaki ilişki üzerinedir. Kalın’a göre modern insan, eşyayı ve hakikati sadece görünen yüzüyle kavrar; bu da anlam krizine yol açar. Perdenin kaldırılması değil, perdenin ardındaki mânâyı idrak edebilme yetisi öne çıkarılır. Yazar; akıl, kalp, sezgi, gelenek ve modernlik gibi kavramları sade ama derinlikli bir üslupla işler. Özellikle Batı merkezli bilgi anlayışına eleştirel yaklaşırken, İslam düşüncesinin “bütüncül hakikat” anlayışını yeniden düşünmeye davet eder. Kısaca Perde ve Mânâ, okuru hız çağının yüzeyselliğinden çekip düşünmeye, durmaya ve derinleşmeye çağıran; entelektüel olduğu kadar manevi bir metindir. Hem zihne hem kalbe hitap eder.
2021 16. kitabı
“İnsan olmanın anlamını geri kazanmak için insanın “düşünen bir varlık”, yani gören, duyan, dinleyen, karşılaşan, cevap veren, tepki gösteren, tefekkür eden, seven, koruyan, beşeri aklın diğer eylemlerini yerine getiren ve parçası olduğu büyük gerçeklik vizyonunu asla kaybetmeyen bir varlık olarak yeni bir akıl kavramına ihtiyacı vardır.” İbrahim Kalın, Perde ve Mana kitabını işte bu satırlarla noktalar. Akıl üzerine bir tahlil yazmasının gayesi, kavramsal yenilemeye duyulan bu derin ihtiyaçtır. Aklı modern bağlamı içerisinde ve Batı metafiziğinde değerlendirdikten sonra rasyonalitenin ontolojik temellerinde ilerler. İslam geleneğinde akıl kavramı üzerinde durur. Batı geleneğinde çıkarımsal ve sezgisel olarak ikiye ayrılan bu kavram, Ragıb el-İsfehani’de doğuştan gelen ve sonradan kazanılan şeklinde; sonraki gelenekte ise akl-ı bilkuvve(maddi), akl-ı bilfiil(gerçekleşen) akl-ı müstefad(edinilen) ve akl-ı faal(aktif) olarak ayrılır. Kur’an’da aklı karşılayan kavramların derinliğine ve zenginliğine değinerek akıl ve sezgi arasında bir bütünsellik kurar. Bu minvalde Doğu geleneklerine de atıf yapar. “Kokoro”kelimesi Japonca’da kalp, zihin, akıl ve ruhu kapsayacak genişliğe sahipken, Çincede de xin(şi) akıl/zihin ve kalbi aynı bağlamda karşılar. Akıl kavramından varlık, evren, vicdan ve ahlak bahislerine geçer. Batı rasyonalitesinin indirgemeciliğine karşı Doğu’nun bütünsel anlayışını savunur. “Bu tecrübe düzeyinde akıl ile kalp, mantık ile aşkın gerçeklik, ilke ile zuhur, mana ile tecelli metafizik bir bütünlüğe ulaşır.” Satırların özünü yakalayabilmek için zamana yayarak, makale makale ilerledim. İbrahim Kalın’ın düşünce dünyasının zenginliği kaleminin gücüyle birleşince okurlarına düşünsel bir şölen yaşatıyor baştan sona. Oldukça istifadeli bir okuma serüveniydi benim
2020 43. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2020 04:51
Perde ve Mânâ.. İbrahim Kalın’ın okuduğum ilk kitabı oldu. Kitap, Kur’anı Kerim çerçevesinde akıl ve din kavramlarının insanın yaşam dengesini belirleyen kavramlar olduğundan bahsediyor. Akıl ve din’in birbirinden ayrılamaz iki kavram olduğunu ve insanın dünyada ki Perde’yi kaldırabilen bir imana sahip olması ile ancak Mânâ’yı yani hakikati anlayabileceğini, kavrayabileceğini anlatıyor. Kitapta bana yoğun gelen bir felsefi dil ve bazı kelimelerin sık tekrarı vardı fakat bitirdiğimde bana bir şeyler kattığını kesinlikle düşündüğüm bir kitap oldu. Kısa öz ve etkileyici bir kitap olmuş. Tavsiye, kesinlikle okuyun:)
2025 8. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 01:40
İbrahim Kalın, bu kitapta akıl kavramını tarihsel, felsefi ve manevi yönleriyle ele alır. Modern dünyada aklın sadece araçsal (hesapçı) bir hale getirildiğini ve bu durumun insanın mana (anlam) ile bağını zayıflattığını savunur. Kalın’a göre, akıl ile kalp birlikte çalışmalı; bilgi, ahlak ve hikmet ile tamamlanmalıdır. Kitap, Batı ve İslam düşüncesi arasında akla yaklaşım farklarını karşılaştırır ve bir anlam arayışı sunar. “Aklı sadece hesap yapan bir makineye çevirdiğinizde, manayı kaybedersiniz.”
Perde ve Mânâİbrahim Kalın · İnsan Yayınları · 20251,881 okunma
Aklın amel defteri bir hayli kabarık. Sevabı mı yoksa günahı mı daha çok, söylemek zor. İnsanların hayatını  kolaylaştıran icatları yapan da Elhamra Sarayı’nı ve Selimiye’yi inşa eden de akıl, milyonlarca insanın ölümüne neden olan savaşları yöneten de kitlesel imha silahlarını yapan da akıl. Elbette farklı akıllar bunlar. Dolayısıyla temel soru şu: Bu fark nereden geliyor? Akıl, kendi özündeki iyiliği unutup neden kötülüğe râm oluyor? Kötüyü kutsayan ve meşrulaştıran akıl nasıl bir varlıktır? Kendi tabiatına ihanet eden bir akılla nasıl mücadele edilir? Elinizdeki kitap bu sorulara cevap ararken akıl, kalp, ruh, mânâ, hakikat ve varlık kavramlarını yerli yerine oturtmayı  ve aralarındaki bütünleyici ilişkiyi ortaya koymayı hedefliyor.
Akletmenin Çağrısı
2025 4. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 19:54
"Perde ve Mana," İbrahim Kalın’ın akıl üzerine kaleme aldığı derinlikli bir eser. Kitap, insanlığa sürekli olarak "Akletmez misin?" sorusunu sordurarak, düşünmenin ve anlamanın aslında varoluşun temel taşlarından biri olduğunu hatırlatıyor. Kur’an’dan birçok ayetle desteklenen bu sorgulama, rasyonaliteyi sadece bir düşünme biçimi olarak değil, aynı zamanda varlık, evren, ahlak ve hakikatle iç içe geçmiş bir arayış olarak ele alıyor. Eserin en çarpıcı yönlerinden biri, ele aldığı kavramları hem berrak hem de derin bir üslupla açıklaması. Kalın, sadece fikirleri sıralamakla kalmıyor; okuru bir yolculuğa çıkarıyor, onu bulunduğu noktadan alıp, mana dünyasında yeni keşifler yapmaya teşvik ediyor. Kitaptaki kaynaklar, alıntılar ve referanslar mükemmel bir şekilde seçilmiş; her biri, anlamı daha da derinleştiren birer pusula niteliğinde. "Perde ve Mana," sadece bir kitap değil, ufuk açan, zihni sarsan ve kalbi de bu sürece ortak eden bir tefekkür daveti. Sayfalar ilerledikçe, düşüncenin dar kalıplardan kurtulup geniş bir mana denizine açıldığını hissediyorsun. İbrahim Kalın, kelimeleriyle bir hakikat penceresi aralıyor ve okura şu çağrıyı yapıyor: "Sadece bakmakla yetinme, görmenin ötesinde anlamaya ve idrak etmeye yönel."

İbrahim KalınYazar · 12 kitap
İbrahim Kalın, (d. 15 Eylül 1971, İstanbul) Türk tarihçi, bürokrat ve diplomat. 11 Aralık 2014'ten 4 Haziran 2023'e kadar büyükelçi sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının sözcülüğünü, 2018 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı güvenlik ve dış politikalar kurulu başkan vekilliği ile cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini yürüttü. 5 Haziran 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî İstihbarat Teşkilatı başkanlığı görevine getirildi. Erzurum, İspir kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1971 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde 1992 yılında lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans tahsilini sürdürmek için Malezya'ya gitti. 1996 yılında doktora çalışmaları için ABD'de George Washington Üniversitesi'ne girdi. College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi. Felsefe, İslam düşüncesi ve İslam felsefesi üzerine akademik çalışmalarda bulundu. Doktora öğrenimi sırasında "Mulla Sadra’nin Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkanı" konusu üzerine çalıştı. Japon araştırmacı Toshihiko Izutsu'nın "İslam'da Varlık Düşüncesi" kitabını ve Şazelîyye tarikatının Darkavîyye kolunun kurucusu olan Mulay El-Arabi Ed-Darkavî’nin “Bir Mürşidin Mektupları” adlı kitaplarını Türkçeye tercüme etti. Halil İnalcık'ın makalesini "İstanbul: Bir İslâm Şehri" başlığıyla tercüme etti. 2005-2009 yılları arasında Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) kurucu başkanlığını yaptı. 2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevellî heyeti üyeliğine atandı. 2007 yılında "İslam ve Batı" adlı kitabı yayımlandı. Bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği'nin "Fikir Ödülü"nü kazandı. Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedik eserlere katkılarda bulundu. 2014 yılında "Akıl ve Erdem", 2015 yılında "Varlık ve İdrak", 2016 yılında ise "Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş" adlı çalışmaları yayınlandı. 2009 yılında Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanı olmasıyla boşalan dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanlığı görevine getirildi. Ocak 2010'da kurulan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün ilk koordinatörü oldu. 2012 yılında başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevini üstlendi. Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevine getirildi. Son olarak 11 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "cumhurbaşkanlığı sözcüsü" olarak atandı. Evli ve 3 kız babasıdır. Akademi ve bürokrasideki çalışmalarının yanı sıra İbrahim Kalın'ın halk müziği başta olmak üzere sanata yakın bir ilgisi vardır. Bestelediği eserler arasında "Seni Mene Vermez İse" ve "Elif Bacı" adlı çalışmalar bulunmaktadır. Telif eserleri İslam ve Batı Varlık ve İdrak: Molla Sadra'nın Bilgi Tasavvuru Akıl ve Erdem: Türkiye'nin Toplumsal Muhayyilesi Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş Enine Boyuna Türkiye İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu Barbar Modern Medeni Perde ve Mana Çevirileri Bir Mürşidin Mektupları