2022 67. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2022 00:29
yine günlerden bir gün Beyoğlu YKY kitapçısına girip roman avı yaptığım sırada, şu raftan bu rafa, şu kitaptan bu kitaba derken gözüme bir anlığına Kerem Eksen’in kitabını kestirdim. daha önce hiç karşılaşmadığım için, hızlıca “kimmiş bu adam” düşüncesi ile kitabın ilk sayfalarını karıştırmaya başladım. gördüğüm şey benim adıma ilginçti, sosyoloji ve felsefe lisansı yapmış, ardından doktorasını da yine felsefe üzerine tamamlamış bir romancı. sonraları araştırdığımda foucault dahi çevirmiş olması ziyadesi oldu. tek başına bu bilgiler bile bu romanı okumama yetti. Ölümden Uzak Bir Yer kitabını anlatırken içinden bir alıntıyı kullanarak düşüncelerimi inşa etmek istiyorum. o alıntı şöyle: “Sait halinden memnun, anneyle çocuğun birlikte ağlayışlarını müthiş bir doğa olayını izler gibi izliyor.” neden bu ifade benim için önemli bir yerde, orayı genişleteyim. bu alıntı aslında kitabın ve yazarın nasıl bir tutum ile okuyucunun karşısına çıktığını, ne tip bir biçem teklif ettiğini apaçık gösteriyor. metni okurken gündelik hayatın akışından kopup onun sıradanlığındaki estetiği fark eden bir karakter ile karşılaşıyorsunuz. bu karşılaşma bana olağana dair bir övgü hediye ediyor: anne ve çocuk, anne, ve çocuk ağlarlar. geniş zaman kipi. ağlarlar ve bu izlenebilir. izlenebilir ve bu fevkalade bir şeydir. bir kurgu ile karşılaştığımız zaman içinden sürpriz çıkmasını talep eder bir refleksiyona sahip olduğumuzu düşünüyorum. Ölümden Uzak Bir Yer bize, koşan karısı ve oğlunu izleyip o anın büyülü olduğunu düşünen bir karakter gösteriyor. böylelikle kitabın kapağını kapadığınızda hayatın kendindeliği ile olan ilişkimizi yeniden dizayn etmeye başlıyoruz. yanından geçip gittiğimiz dünyanın üslubu görünürleşiyor, bizimle hiç acelesi olmadan nasıl da duru bir iletişim kurduğunu idrak ediyoruz. tüm bunlar over-meaning olabilir ama zaten tüm ilişkilerimizde bize ait olan şeylerin duygusal sermayesi öteki ile tam manasıyla paydaş değildir. İnce Mehmed sizin İnce Mehmed’inizdir; Giovanni Drogo sizin Giovanni Drogo’nuzdur. bu da benim Sait’im.
Ölümden Uzak Bir YerKerem Eksen · Yapı Kredi Yayınları · 2024486 okunma
2.502 Gösterim
Bu kitabı şimdi okuyorum, incelemelerine bakayım dedim. İsmini görünce lokavtlar'dan hatırladım tabii. Bu mecrada öyle böyle bir yerden tanıdığım kimseleri görmeyi seviyorum. İnceleme güzel olmuş, şimdi aldığım bir ders için de kitabı dil ve anlatım açısından inceleyecektim. Güzel bir noktaya temas edilmiş .Teşekkürler Fanya ağabey :)
Mahmut Fanya Genç
unutmuşum yazdığımı. güzel oldu hatırlamak. selamın da ne hoş olmuş bahadır. iyi çalışmalar diliyorum. okumayı da çok isterim