···Okunma: 19 Temmuz 2022 22:35 Kadının gizli yeri ağzıdır. Kadının ağzı başına örttüğü yemeninin ucuyla sarılıyor. Açsa açsa yemek yerken açabilir. Onu da erkekle yemez. Bir ailenin ayrı, kadınları ayrı yerler yemeği. Bundan başka sesi de gizlidir kadının. Rastgele herkesle konuşamaz kadın. Hele bir genç kız ya da gelin, kendinden büyük erkeğe, kadına, özellikle akrabaya el veya baş işaretiyle bile meram anlatamaz. Yüzüne bakamaz. Eğer,”dünyada harcadığımız soluğun hesabını öbür dünyada vereceğimiz” doğru ise, köy kadını mutludur, kazançlıdır.
Küçükler, büyüklere karşı çok saygılı köyde. Kadının erkeğine karşı saygısı ise, ondan da çok. Ama kocasından korkusu kat kat fazladır. Oysa uygar yaşamda kadına verilen önemin tam karşıtı, köy erkeğinin gözünde kadının hiçbir değeri yok gibidir. Yalnız yeni evlendiği zamanlar, belki dişilik yanı onu biraz ilgilendirir.
Buna karşılık, kadın erkeğine kul köle olur. Bir dediğinden dışarı çıkmaz. Erkek uzanır yatağa:”Avrat şöyle et, böyle et…” diye buyruklar yağdırır. Kadının haddi mi,”Herif şu da şöyle olsun “demek…Kadının ahlak ve ciddiyeti, erkeğe saygısının derecesiyle ölçülür. Erkek döver, söver, kol kanat demez kırar, ağlatır, sızlatır, beriki “gık” demez. Diyemez ki…Erkeğinin yasakladığı şeyleri yapmamaya çalışır. Ama çok kere, erkek, ortada bir şey yokken, en olmayacak nedenle dövdüğünden,kadın ne yapmak gerektiğini kestiremez. “Hayat arkadaşı” kavramını, köy erkeği benimsemez. Yaş ilerledikçe, dişi de gözden düştü mü, tamam…
Çok sevdiğim yazarımız @semasoykan
‘ın #keşke adlı kitabında bahsettiği bu eseri okuyunca beni çok etkileyen bazı bölümleri bu şekilde paylaşmak istedim. Genç bir öğretmenin 1950’li yıllarda Orta Anadolu’da ki gerçek yaşamı anlattığı başyapıt olarak da kabul edilen bu kitabı okumanızı tavsiye ederim meraklılarına..
Keyifli okumalar