2022 102. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2022 01:43
"Bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz ailenin mutsuzluğu kendine göredir." #türkiyeişbankasıkültüryayınları ANNA KARENİNA 1064 sayfalık devasa bir eser. Okumam ise tam 1 ayımı aldı. Anna Karenina'ya kasım ayının sonlarında başlamıştım, aralık ayında bitti. Kitap beni çok fazla içine çekemedi ne yazık ki...(kitap kötüydü diyemem) Bu kitaptan beklentim çok büyüktü. Ama beklediğim gibi olmadı. Gereksiz fazlaca uzatılmış yerler, ana karakter Anna'nın büründüğü değişik ruh halleri, çetrefilli ilişkiler...Kitapta işlenen bazı konular beni epey yordu. Kitabın ilk 500 sayfası çok sıradan bilindik konular. Tolstoy gibi bir yazardan farklı bir şeyler bekliyor, arıyorsunuz açıkcası. Ben çok beklentiye girdiğim için mi oldu bilmiyorum istediğim tadı alamadım ben bu kitaptan. Tolstoy kalemi bana niyeyse soğuk geliyor. Soğuk ve çok duygu analizli değil. Dediğim gibi bunlar kitabın ben de bıraktığı izlenimler, benim kendi düşüncelerim. Bu kitap birçok okurun en'leri arasında. Sadece benim en çok sevdiklerim arasında değil hepsi bu. Gelelim kitabımıza, Kitap genel olarak bir aşk kitabı, Anna'nın hikâyesi gibi dursa da Tolstoy kitabında; evlilik, aşk ve ölüm konularını işlemiş detaylıca. Kitapta; biri dürüst ve toplumun onayladığı, diğeri ise yasak ve ahlaki olarak düşük olan iki ilişki karşılaştırılmaktadır. Bu kavramların üzerinde özellikle durup, düşündürtüyor okuyucusunu Tolstoy. Karakterlerin iç dünyası ve ruh halleri okuyucuya anlatılmaya çalışılmış. Kitapta geçen Levin karakterini daha çok sevdim diyebilirim. En azından Levin kitabın başından sonuna tutarlıydı. Duygu, düşünceleri, inandığı şeyler tam belliydi. Sanırım ben Anna karakterindeki belirsizlikleri çok sevemedim. Kitabın ismi Levin olsa daha güzel olurmuş bence :))) Bir rivayete göre Levin karakterinin, Tolstoy'un kendi hayatından izler taşıdığı yazarın kendi yaşam ve fikir dünyasından Levin karakterini yarattığı söylenmekte... Dönemin Rusya'sına politik, toplum yaşamına da değinilmiş kitapta. Özellikle Levin karakteri üzerinden köy ve köy yaşamından kesitler var. Okurken sabır ve emek isteyen bir kitap Anna. Bunu unutmayın. Benim en sevdiklerim arasında yerini alamasa da güzel bir eser. Kült eserlerde özellikle sonlara bırakılıp okunabilecek bir eser Anna Karenina.
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma