Sevgili kitap sever ve okuyucu dostlarım;
#gününkitapönerisi nde ARTE İlkyayinevim
den çıkan Zeynep Çavdar Öznur
kaleminden Döngü
kitabından bahsedeceğim.
#kitapkonusu
#kitapyorumum
Kitabın karakterleri birinci dereceden akraba olan kadınlar. Anneanneden toruna geçen genetik miraslar. Hayatları bir döngüydü ama fark edemediler.
Serpil henüz beş yaşındayken terk edilir. Annesi aslında babası ile tanıştığı zaman sahnelerde şarkı söylermiş. Evlendikten sonra işi bırakmış ve kocasının baskısıyla bir daha sahneye çıkmayacağına söz vermiş. Ama dayanamamış böyle yaşamaya sahneleri özlediği bir gün evi terk etmiş. Serpil babası ile büyümüş. Pastaneleri varmış ve annesinin sahne adı olan Damla pastahanenin adıymış, annesinden tek hatıra bu kalmış. Serpil 17 yaşındayken pastahaneye gelip giden Hasan göz koymuş bir kere. Babasına evlenmek değil okumak istemediği söylese de adın çıktı bununla her gün burda evlenmek zorundasın deyip gençleri evlendirmiş. İkiz kızları olmuş ve adlarını Nihal ve Aysel koymuşlar. Beş yıl sonra Hasan Almanya'ya gidip,sonra sizleri de aldıracağım demiş ama Serpil ve kızlarını terk etmiş.
Serpil kızları ile birlikte pastahaneyi çalıştırmaya devam eder. Kızlar hiç anlaşamaz. Aysel de güzel sanatlara gitmek ister ama Serpil izin vermez. Otuz yaşına kadar sabreden Aysel evden kaçar ve bilmeden anneannesinin yolundan gider. Serpil fenalaşır ve Nihal de kaçmasın diye felçli numarası yapmaya başlar ve bu yalanı yıllarca sürdürür.Bir gün kucağında bebekle geri döner ve Nihal'e bırakıp kaçar tekrar. Leyla 25 yıl sonra anne dediği kadının aslında teyzesi olduğunu öğrenir. Ve annesini aramaya başlar, sesinin güzel olduğunu da fark eder.
#psikoloji türünde bir okuma oldu. Sürekli karakterlerinin iç sesleri ile hayatı anlatımları var. Uzun cümleler içine diyaloglar yerleştirilmiş. Okudukça ne kadar sürükleyici olduğunu anlayıp sonunu merak ederek okudum.
Aynı şeyleri yaşamayı fark etseler ve ona göre hayatlarını şekillendirseler daha mutlu olabilirler miydi?
Terk edilen hep mi terk edilir?
Bizim de hayatımızda tekrar eden olaylar var mı?
DöngüZeynep Çavdar Öznur · Arte İlk Yayınevi · 202210 okunma