Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 17 Aralık 2022 20:17 Bu kitabın sadece kapağından hoşlanıp kitaba dair sıfır bilgi ile başlayan biri olarak okuyacak olan okurlara kitaba dair birkaç bilgi aktarmak istiyorum.
Belirtmek isterim ki roman olarak kayda geçilen kitap alışagelmiş romanlardan değil kesinlikle. Kitabın da isminden anlaşılacağı üzere yazar roman demekten ziyade notlar demeyi tercih etmiş. Çünkü belli başlı bir olay örgüsü ve kurgu kesinlikle bulunmamaktadır. Modernitenin getirmiş olduğu bireysellik artı bireyselliğin parçalanması etkisiyle olaylar parça parça, kesik kesik anlatılmaktadır.
Malte psikolojik sıkıntıları olan karakterdir. Bu sorunlarından dolayı başlıkta kitaptan aldığım alıntıda da geçtigi gibi çocukluğuna önem verip, sık sık geri dönmekte, yaşamış olduğu travmaları, kendisini etkilediği olayları anlatmaktadır. Ancak kitabı başarılı kitaplar kategorisine koyan kitabın konusu değil, konusunu aktarış biçimidir.
Ben kitaba dair sıfır bilgi ile başladığımdan ve sürekli olayları birbirine bağlayacak kısma gelmeyi beklediğimden çok kere kitabı yarıda bırakmayı düşünmüş ancak inanılmaz betimlemeleriyle, ara ara denk gelinen muazzam cümleleriyle bundan vazgeçiyor, merakla okumaya devam ediyordum. Ki iyiki devam ettim :)
Kitap sürekli aynı tarz ve biçimde yazılmış betimlemelerden uzak, özgün ve detaylı bir anlatış biçimine sahip. Okurken cümlelerin ahengiyle mest olmayı seven okurlar kitaba bayılacaktır. Ancak belli olay örgüsü bekleyen okurların tercih etmesini tavsiye etmem. Kitap yazarın biyografisi tarzında kesik kesik hayatından notlar içermektedir. Daha fazla uzatmadan sevdiğim bir kaç alıntı ile bitireyim:
"Biz 'harika' yı başka türlü anliyorduk. Olayların normal seyrinde akmasından daha harika bir şey olamazdı bizim için."
"...bütün bir ömür, mümkünse uzun bir ömür boyunca anlam ve lezzet toplanmalıydı."
"Görmeyi öğreniyorum. Bilmiyorum neden, her sey içimde daha derinlere işliyor."