2022 9. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2022 00:45
Uzun zamandır inceleme yazısı yazmaya değecek bir kitaba bir türlü denk gelemiyordum ve nihayet o nadide parçayla rastlaştık. Bu kitap, 2022'de okuduğum hem kurgusundaki dahiliğiyle hem de yazarın dili bakımından akıcılığıyla en başarılı bulduğum iki kitaptan biri olmayı başardı. Bir diğerinin de hakkını yemek istemem o da Evelyn Hardcastle'ın Yedi Ölümü'ydü fakat o kitabın yeri burası olmadığından hiç konuya girmiyorum. Hep aynı kurguları, benzer karakterleri okumaktan fenalık geçirdiğim bir senenin içerisinde belki elli tane kitaba başlayıp yarım bırakmaktan mütevellit kitap okuyamadığım bir sene oldu ama bu kitap tüm o hayal kırıklıklarının arasında ilaç gibi geldi. Başlarda her şey fazlasıyla tahmin edilebilir görünüyor gibi olsa da kimsenin sonunu kestiremiyeceği bir gerilim kitabı. Kitabı okurken hiç gerilmedim fakat o son sayfayı bitirdiğimde tüylerim diken diken olmuş vaziyette dondum kaldım ve ciddi manada hiçbir kitapta bu kadar ürperdiğimi hatırlamıyorum. Yazarın dili de öyle başarılıydı ki sanki kitap okumuyormuşum da gerçek bir yaşamı izliyormuşum gibi bir yanılgıya düşürdü beni ki bunu başarabilen pek az yazar var. Karakterlerin tüm yozlaşmış taraflarını, hayatın tekdüzeliğini bile öyle gerçekçi bir gözle anlatıyor ki kitap kurgu olmaktan çıkıveriyor adeta gerçek bir hikayeye dönüşüyor. Zaten 'ne, neden, niçin, ne oluyor böyle, olay ne?' Diye merak etmekten okurken sekteğe uğramıyorsunuz. Sadece boş vakitlerimde okuyabildiğim halde bir buçuk günde bitirdim. Vakti olanın bir oturuşta bitirebileceği kıvamda bir kitap ama basitlik bakımından değil akıcılık yönünden bunu söylüyorum. Farklı bir şeyler okumak isteyen ve özellikle azıcık şaşırmak isteyen bütün okurların mutlaka göz atması gerektiğini düşünüyorum. Bir kitap insanın keyfini yerine de getirebilir fena halde kaçırabilir de işte bu kitap ikisini birden yapıyor.
Gözlerinin ArdındaSarah Pinborough · Yabancı Yayınları · 20181,349 okunma