Anthony BurgessOtomatik Portakal
Öncelikle uzun bir aradan sonra Anthony Burgess adlı yazarımızın okuduğum ilk kitabı olmakla birlikte yazarın kendi hayatı başta olmak üzere eserinin kurgusu ve sürükleyiciliğiyle beni çok etkileyen bir kitap olarak zihnime kazındı.
İlk okumaya başladığım andan itibaren çok şakınlık,heyecan,gerilim ve ürperti ile okuduğum Müzikal bir havada geçen coşkun duyguların kabardığı bir başyapıt niteliği taşıdığını söyleyebilirim.
Kısa bi cümle ile bir kitabı özetleyebileceğimizi düşünebiliriz ilk bakışta “Bir insana seçme hakkı verilmezse, o kişi benliğini kaybeder.” adlı alıntıyla ama ve lakin ben tamamen aynı görüşte değilim böyle düşünenlerle.
Kitapta genel olarak suç işlemeye meyilli dört gencin(çocuk) da diyebiliriz Alex,Pete, Aptalof Georgie gençliğin verdiği ihtirasla suç kavramını çok farklı seviyelere taşıdıktan sonra liderlik vasfının veyahut insan doğasında bulunan kin, menfaat, çıkar iç güdüsü ile ilk yol ayrımına düşmelerinden bahsetmektedir ilk bakışta. Sonra ortada kalan Dev-tut’da türlü işkencelere insanlık dışı işkencelere maruz bırakılan ana kahramanımız Alex’in iktidar’ın çıkarlarına uygun kullanılması için verilen çabalar ve bu çabaların sonucunda kişisel zevklerini ve kendi düşüncelerini yansıtamamasından ve topluma bırakılmasından bahseder ve son olarak bırakıldıktan sonra da bu sefer yazar diye kendini adlandıran bi adamın menfaat amaçlı kullanmasından bahseder kısaca düzen içinde insanların, birey olarak değersizleştirildiği bir sistem ortaya çıkmıştır şahsi fikrime göre.
Bana göre en önemli kısmı ve can alıcı kısmı kitabın Ana kahramanımız Alex’in iyi ya da kötü olmasını kendisine bırakılsaydı her şeye rağmen kötü olmayı seçer miydi ? İlk yol ayrımında öyle bir şansı olsaydı ya da başına gelecekleri bilse yine suç işler miydi ? İyilik kavramı adı altında yapılanları bilip iyi olmak ister misiniz ? Özgürlük nedir ? Gibi birden fazla felsefik sorularla sizi düşündürecek cinsten bir kitap.
Bu arada kendi sorularıma verecek birden fazla cevabım olduğu için sizi ikilemde bırakıp sıkmak istemiyorum. Umarım faydalı olmuştur incelemem kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap. Kitap’la kalın ..:)