Kim Varnış Biz Burada Yoğğken?
2022 45. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2022 09:20
Başta yukarının adı gökyüzü değilken Aşağının adı yeryüzü değilken Apsu vardı Tanrıların en ulusu Bir de Tiamat vardı onun eşi.... Diye başlar Babillerin koskoca evreni yaratılış serüveni. Apsu ve Tiamat ol demiş ve olmuş her şey... Lakin daha sonra Marduk gelmiş. Apsu'yu yok etmiş fazla tatava yapıyor diye yukarıda. Eşi dul kalmış eşsiz kalmış. Çılgına dönen Tiamat'ın şerrinden herkes Marduk'a sığınmış. Evdeşinin intikamını almak için kanı zehir olan ejderhalar yaratmış Tiamat. Kimse boy ölçüşemiyormuş. Lakin Marduk'un babası Ea Marduk'a en güçlü büyülerin sırrını vermiş bu işi sapa sağlam eve dönsün diye... Tarih Sümerle başladıktan sonra insanevladının bu evreni dünyayı ağaçları dağları nehirleri nasıl var olduğunu çözebilmek için gökyüzüne bakmışlar. O ne gökyüzüdür her millete aynı manaya gelen farklı kelimeler ilhamlar sunmuştur. İnsanın içini açan kaosun bitmediği vakti zamanımda ulu olduğuna inanılan varlıkların bile nasıl insani güdülere sahip olduğuna... Anaerkil dünyanın nasıl bir anda ataerkilliğe geçtiğini anlatan Mezopotamya diyarının en iyi destanıdır. Alınız okuyunuz okutturunuz.. İlhamınız bol gökyüzünüz berrak olsun... #bookstagramturkey #neokudum #neokuyorum #neokumalı #kitapönerisi #keşfetedüş #keşfetteyiz #reelsvideo #kitaplık #kitapokumak #türkiyeişbankasıkültüryayınları #mit #mitologia #mitolojikhikayeler
Mitoloji
Babil Yaratılış DestanıAnonim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,904 okunma