2022 14. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2022 13:54
-fazlaca spoiler içerir- bu kitap uzun süredir okumak istediğim ama kalınlığından ötürü asla cesaret edemediğim bir kitaptı. okumadan önce birçok insanın travmalarınızı tetikleyebilir uyarılarına karşın en fazla ne olabilir ki diye düşünerek kitaba başladım. öncelikle söylemek istiyorum ki kitap gerçekten çocuk istismarı, uyuşturucu bağımlılığı, kendine zarar verme, yeme bozukluğu ve bunun gibi büyük travmalara yer veriyor. ne zaman daha kötü ne olabilir diye düşünsem, bu kadarı da olmaz desem daha kötü bir şey oldu. bir ara o kadar ağır geldi ki okumayı bıraktım, daha sonra dayanamayıp tekrar başladım. kitabın bir noktadan sonra bazı insanlara gerçekçi gelmediği konusunda yazılar okudum ama maalesef dünyada, özellikle türkiye'de hala istismara uğrayan, bu gibi sorunlarla karşılaşan birsürü çocuk var. bazen kötü şeyleri görmeyi istemiyoruz fakat bu hala bu gibi sorunların olmadığı anlamına gelmiyor. jude büyük çocukluk travmalarına sahip biri olmasına rağmen kendine güzel bir hayat kurmuş, artık ailesi ve her zaman yanında olan arkadaşlara sahip. kitabın ilk 650 sayfasına kadar, jude'un çok iyi bir firmada, çok başarılı, iyi bir itibara sahip olmasına ve ailesi, arkadaşları olmasına rağmen neden hala tedavi olmuyor, iyileşmek istemiyor oluşunu anlayamadım. (daha sonra dr. traylor'ı öğrendik ve jude'un neden psikiyatrlara güvenmediğini anladık.) malcolm, willem, jb, harold, julia, andy hepsi onu gerçekten seviyor, destek oluyor, ondan çok onu düşüyor gibilerdi. willem ve jude'un ilişkisi çok güzel giderken, tam jude iyileşiyor galiba dediğim anda willem ve malcolm öldü. jude daha da dağıldı, eskiye geri döndü. çok kötü geçen bir dönemden sonra harold ve julia ile daha çok vakit geçirmeye başladı, jb ile arasını düzeltti. sonunda jude iyileşiyor dediğim anda intihar etti. geriye sadece jb'nin kalmasına çok üzüldüm. bütün karakterlere ayrı ayrı üzüldüm aslında, sanki okurken bir parçası oldum kitabın. bitirdikten sonra uzun süre kendime gelemedim. kitap beni o kadar etkiledi ki rüyalarıma girdi, jude'un yerinde ben vardım. çok korkunçtu. sonuç olarak kitabı çok beğendim fakat beni kötü anlamda fazlasıyla etkiledi. jude'un tedavi olup iyileştiğini, mutlu bir hayat yaşadığını görmek isterdim.
Değersiz Bir HayatHanya Yanagihara · Doğan Kitap · 20245,6bin okunma