Parçalanma yani écartèlement
2022 32. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 11:11
Öncelikle kitabın adından ve kapağından başlamak istiyorum. Kitabın adı Fransızca olan "écartèlement" yani çevirisi ile dörde ayırma anlamına gelmektedir. Araştırmalarıma göre écartèlement bir işkence türüdür. Suçlu kol ve bacaklarından atlarla iplerle bağlanır ve ardından atlar dört bir yana koşturularak uzuvlarının kopması sağlanırdı. Kitabın kapak fotoğrafı ise Paul Klee'nin 1934'de yaptığı "One Who Understands" adlı çalışmasına aittir. Artık kitaba gelece olursak Cioran kitapta çok fazla konuya değinmiş ve hayata karşı öfkesini, intihara olan arzusunu ama bir o kadar da yaşamın kendisinden bahsetmiştir. "İnsan kabul edilemez." demiş, "hayata sahip olduğundan daha fazla önem atfetmek çöken rejimlerde yapılan bir hatadır" diyerek tüm insanlığı karşıdan izleyen bir ruh gibi eleştirmiştir aslında. Yalnızlık ve intihar fikrinden çokça bahsetmiş olmasına rağmen bazen bundan şikayetçi olduğunu anlıyoruz. "Şu aralar yalnızım. Daha ne dileyebilirdim ki? Bundan daha yoğun bir mutluluk olamaz. Yo var, sessizliğin etkisiyle yalnızlığımın giderek büyüdüğünü dinlemenin mutluluğu." ve ardından "ölüm fikri etrafında o kadar çok dönüp durdum ki, hangi noktaya geldiğimi söyleyecek olsam yalan söylemiş olurum. Kesin olan şu ki, bu konuyu bırakmam, başka bir şey üzerine kafa yormam mümkün değil." diyerek aslında bu hayatta düşündüğü şeylerin yalnızlık ve ölüm olduğunu açıkça ifade etmiştir. Depresif kitap okumak istemeyenlerin kesinlikle zorlanacağı bir kitap olmakla beraber hayatın gerçekliğini sizin suratınıza vurmasını istiyorsanız çok güzel bir tercih olacaktır. "Bir kere anlayınca insan, en iyisi derhal ölmek. Peki, anlamak ne demek? Tam olarak kavradığımız şey hiçbir biçimde ifadeye gelmez, hiç kimseye, hatta kendinize bile aktaramazsınız, o yüzden de zaten kendi sırrının tam mahiyetini bilmeden ölür insan."
ParçalanmaEmil Michel Cioran · Metis Yayınları · 2020877 okunma