2022 23. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2022 00:16
Daha önceden Gaziantep'te oyununu da izlemiştim Keşanlı Ali Destanı'nın. Hem Türkiye'de hem de dünyanın pek çok ülkesinde defalarca oynanmış bir oyun. Haldun Taner'in yazdığı ilk epik tiyatro eseri. Ali işlemediği bir cinayet yüzünden hapis yatıyor. Seçim öncesi çıkarılan bir afla da Sineklidağ'a geri dönüyor. Sineklidağ halkı her ne kadar kabadayılardan ve aldıkları haraçlardan yılmış olsalar da Ali'yi türlü oyunlarla, usulsüzlüklerle muhtar yapıyorlar. Ali, gördüğü sevgi ve ilgiden memnun, ezmezsen ezilirsin anlayışı ile hareket ediyor; Sineklidağ'ın yeni kabadayısı oluyor. Sinekli halkı ise birden fazla kabadayı olmasındansa bir tane olmasına onun da Ali olmasına itiraz etmiyor. Muhtarlığı ve kendisi ile konuşmaya gelen siyasetçiler ile arasında geçen diyaloglar siyasi ve toplumsal hicivler de içeriyor. Dönem panoraması sunuyor. Ali'nin dürüst olup içini açtığı ve aslında korktuğunu itiraf edebildiği tek kişi ise Zilha. Zilha'nın dayısını öldürmediğini itiraf edemez bunu açıklamayı gururuna yediremez. Zilha karakterini -kısa süreliğini- kaybeder. Zilha Ali'ye döndükten sonra ve Zilha'nın dayısının gerçek katili ortaya çıktığında ise Keşanlı gerçekten katil olur.
Keşanlı Ali DestanıHaldun Taner · Yapı Kredi Yayınları · 20152,509 okunma