2022 66. kitabı
Sosyalizm / Emile Durkheim Sosyoloji ve sosyalizm üzerine on dört dersten oluşan bir düşünce kitabı okudum. Öncelikle sosyolojinin temellerini atan ancak isimlendirme aşamasını öğrencisi Auguste Comte’a bırakan Saint Simon’u tanıyalım mı? Yaşam öyküsünden çok ilgimi çeken üç olaydan bahsedeyim. 13 yaşında dinsel bir törene katılmak istemediği için tutuklanıyor; ama Saint Simon’u hangi zincir tutabilir ki tutukevinden kaçmayı başarıyor ve 13 yaşındayken yapıyor bunu Çok hareketli bir çocukluk geçiriyor. Kuduz bir köpek tarafından ısırılıyor, bu ısırılma olayından kimseye bahsetmeyip kömürle dağlayarak yarasını kendi kendine tedavi ediyor. Başka bir gün de bir araba Simon’un oynadığı yoldan geçmek isteyince Simon arabacıya izin vermez ve arabanın önüne boylu boyunca uzanır, arabacı yolunu değiştirmek zorunda kalır. Geleceğinin çok parlak olduğu nasıl belli değil mi:) Saint Simon’un öğretisi çok esnek, evrensel temelli, dini bile ahlak boyutuna indirilecek kadar yenilikçi. Sosyalizmi komünizimile hep karıştırdım. Oysa benzerlikleri olmasına rağmen önemli ne çok farklılıklar vamış. Komünizimle sosyalizm bireysel mülkiyeti ortadan kaldırma noktasında kesişirler; ancak ekonomik işlevlerin dayandırılacağı temellerde taban tabana zittırlar. Kominizim ekonomik işlevleri yönetici organa ki buna devlet de diyebiliriz; sosyalizm ise topluma dayandırır. Kitap felsefe bölümünde ders kitabı olarak okutulunca ki benim canım arkadaşım da felsefe öğretmeni olunca artık teneffüslerin nasıl geçtiğini tahmin edersiniz İlgi duyduğum bir alanda çok öğretici bir okuma yaptım ki sizlere de tavsiye ederim. #alıntı Görülüyor ki işçinin kazanmış olduğu özgürlük, açlıktan ölme özgürlüğüdür. Bilimsel açıdan tarih, daha kundak bezinden çıkmış değil. En soylu biçimi ile komünizim, bir sevgi ve yakınlık duygusu hareketidir. Sosyalizm ise, temelde, bir ekonomik yoğunlaşma ve merkezileşme sürecidir. #cemyayınevi #emiledurkheim #sosyoloji #sosyalizm @cemyayinevi
Düşünce
SosyalizmEmile Durkheim · Cem Yayınevi · 022 okunma