2023 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2023 13:06
1-Bıkkın İki Koca Hikayesi 2- Leyla ile Mecnun Puanım 5 / 10 Fars edebiyatının en önde gelen ve dünyaca ünlü bir kitap Şirazi’nin Bostan ve Gülistan’ı Çocukluğumuzda büyüklerimizin bize anlattığı bir çok hikayenin kaynağı . Kitap bellliki dilden dile dolaşarak günümüze gelmiştir . Kitaptan beni çok kızdıran ve öfkelendiren bazı kısımları olmakla beraber mutlu eden kısımlar da oldu . Kitap zaten genel olarak hikayelerden oluşmuştur . Örnek olması açısından iki örnek hikaye paylaşacağım . İlk hikaye kadınlarla ilgili . Bir zihniyeti de bu örnek de görmek mümkün . Bıkkın İki Koca Hikayesi; Hasımlarının elinden çok çekmiş ve bu yüzden hayatlarından bıkmış iki adam vardı . Aralarında konuşuyorlardı . Hoşuma gittiği için dinle, sana da anlatayım. Biri ; ‘ kimsenin kötü karısı olmasın ‘ diye yakınırken , diğeri ‘ dünyada kadın olmasın’ diye dert yanıyordu . Ey zengin ; her bahar yeni bir kadınla evlen.! Çünkü geçen yılın takvimi işe yaramaz. Kendini kötü kadınlara kaptırma sakın. Zira kötükadınlar , işlevi , nazlı ve çekici olur . Ve böyleleri sadece kucaktayken hoş olur. Sadi Şirazi ; kendini kadına kaptıran birini gördüğünde kınama. Çünkü sende böylesin . Geceleyin kucakladığın kadının , gündüzü türlü türlü cefasını çekiyorsun. Sayfa 173 İkinci örnek : Leyla ile Mecnun Hikayesi ; Arap sultanlarından birine ‘Leyla ile Mecnun ‘ hikayesini anlayıp , Mecnun’un perişan halini , iyi bir şair olduğu halde çöllere düştüğünü , kudret dizginlerini nasıl yitirdiğini anlattılar . Sultan emretti ; ‘ Mecbunu bulup , derhal bana getirin’ Bulup sultanın huzuruna çıkarttılar. Sultan, Mecnun’ u ayıplayarak ‘ insanlık şerefinde nasıl bir kusur buldun ki , hayvanlarla birlikte olup onu bıraktın. ‘ Mecbun inleyerek şöyle cevap verdi ; Ne dostlar Leyla’ yı sevdiğim için ayıpladı beni Bir kez olsun onu görseler, özrümü kabul ederlerdi Ey güzel ! Beni ayıplayanlar keşke seni görseydi İşte o vakit güzelliğin karşısında ellerini keserlerdi Sonra ‘ işte böyle sultanım ‘ diye devam etti. İlin iç yüzünü bilenler devamını doğru olduğunu anlayacaklar . Yusuf ‘u gören Züleyha’nın ‘ kadınlar beni kınadığınız güzel budur işte ‘ dediği gibi sizde onu bir kez görseniz bana hak verirsiniz .’ Sultan bu cevap üzerine ‘ bunca fitneye sebep olan güzel yüzlü Leyla kimmiş , birde onu bulup huzuruma getirin ‘ diye emretti . Bulup getirdiler . Sultan karşında esner benizli, çöp kurusu Leyla ‘yi görünce beğenmedi . ‘Ey Mecnun benim haremindeki cariyelerin en çirkii bile bundan daha güzel ‘ diyince ‘ Sultanım, ona benim gözünle bakınız ki , ince güzelliği ve hakikat perdesi size de açılsın ‘ diye karşılık verdi ‘ Sevgilinin yurdundan duyduklarımı Bilen güvercinler uçardı başımda Dostlar ! Aşkı bilmeyene söyleyin Dertli gönlümde olanı anlayamaz Sağlıklı insanda yar derdi bulunmaz Derdimi ancak dertli olan bilir Ömründe arı sokmamış kişiye Arıdan bahsetmek ne boş şeydir ! Halin bizim gibi olmadıkça Bizim hallerimiz sana masal gelir Yaramı başkasıyla karşılaştırma ! Elinde tuz var , benimse bedenimde Sayfa 344 Keyifli okumalar .
Bostan ve GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Beyan Yayıncılık · 20232,115 okunma
Kitap incelemeleri kitap özetleri ve şiir seslendirdiğimiz sayfamıza davetlisiniz. Kanalımız hoşunuza giderse ve abone olursanız çok mutlu oluruz. Edebiyat ve sevgi ile kalın. youtube.com/@fikirekspresi