·280 syf.··Beğendi
···Okunma: 04 Mayıs 2021 18:24 Uluslararası İlişkiler ve jeopolitikaya ilgisi olan her arkadaşın kesinlikle okumasını tavsiye ederim. Yazar süper güçlerin bulunduğu coğrafyaların sağladığı avantajları veya onlara savunma konusunda getirdiği sıkıntılardan çok güzel bahsetmiş. Ayrıca çoğumuza uzak coğrafyalarda bizlerin aklına gelmediği fakat taşıdığı önem fazla olan ülke ve yerlerden de bahsetmiş. Örneğin ABD'nin tekelindeki Panama Kanalı'na alternatif olarak diğer süper güç iddiası olan Çin'in Nikaragua girişimi:
İşte burada Çinliler için sorun var. Panama tarafsız olsa da ABD inisiyatifinde. Çin ise küresel güç olmak için deniz yollarını açık tutmak zorunda. Nikaragua’ya 50 milyar dolar ile kendi kanallarını kurmaları için yardım etmeye hazır. Çin yavaş ve emin adımlarla bu bölgede ABD’nin yerini almaya hazır. Başkan Daniel Ortega Çin’den gelen teklifi şevk ile imzaladı ve evlerini kaybedecek 30.000 kişiye kafasını bile çevirmedi.
Bu kitabı okuduktan sonra uzun süre haritalara öylesine bakıp yazarın anlattıklarını zihninizden geçirmek isteyeceksiniz.