2023 2. kitabı
Jack London'un kısa ama etkisi büyük  hikayelerinden biri Bir Dilim Biftek. Kitabın içinde bulunan ikinci hikaye ise Meksikalı. İki hikayede de ortak nokta şu ki her iki karakterimiz de boksör. Bir Dilim Biftek aslında koskoca bir hayattan gerçek bir kesit. Hayatını boks ringlerinde harcamış bir adamın, Tom King'in hikayesi. Her zaman genç kalacaklarını zanneden, hiç yaşlanmayacakmış gibi yaşayan insanlardan biri o. İnsan bir gün farkına varır ya her şeyin ama artık çok geçtir. Zaman tükenmiş, gençlik bitmiştir. Tom King de yaşlandığını derinden hisseden, yaşlandıkça yoksullaşmış, artık kimseden borçla bile bir şey satın alamayan, ringe aç karnına çıkan, maç boyunca canı feci halde bir dilim biftek çeken, çocuklarını aç karnına uyutup boks maçının yapılacağı yere üç buçuk kilometre yürüyerek giden, şan ve şöhret için değil ailesini geçindirmek için maçı kazanmak zorunda olan bitik bir adam. Ah, Tom King! Beni duygu denizinde boğdu yine Jack London. Hüzünlü, gerçekten hüzünlü bir hikaye... Meksikalı ise on sekiz yaşında henüz ergenlik ve yetişkinlik arasında bir yerlerde bir boksör. Kimsenin adını duymadığı ama dayanıklı, güçlü bir Meksikalı. Devrimci ruhlu bu delikanlı ülkesi için devrim örgütüne katılır. Kendi ailesini de katleden diktatör yönetimden kurtulmak için boksta kazandığı paraları örgüte verir. Bir gün gerçekten çok önemli bir maça çıkar ve büyük oynar. Kazanırsa paranın tamamı kendinin olacaktır. İkisi de çok güzel, etkileyici, akıcı. Nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Ah, Tom King! Bu adamı unutmam kolay olmayacak.
Bir Dilim BiftekJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20213,119 okunma