Matt Haig-Zamanı Durdurmanın Yolları
2023 1. kitabı
Ana karakterimiz Tom Hazard, nadir görülen yavaş yaşlanma, kitaptaki adıyla anageria hastalığından muzdarip. Kendisi ölümsüz değil, fakat çok yavaş yaş aldığı için çok uzun bir ömür sürüyor. Biz de kendisinin bu uzun ömrünün yaklaşık 400 yılına şahitlik ediyoruz kitapta. Kitabın sürekli geçmiş ve günümüz bağlantılı yazılmış olması ve gerçek tarihi karakterlere yer vermiş olması sanırım beni kendine bağlayan en büyük özelliğiydi. Shakespeare, Kaptan Cook okuyorsunuz kitapta ve bu çok hoşuma gitmişti. Anlatım dili oldukça sade bu yüzden kolay okunabiliyor, buna rağmen konunun ilk 100-150 sayfada oldukça durağan akması okuyucuyu biraz zorluyor diyebilirim. Geçmiş zamanda geçen hikayeleri sevdiğimden bir şekilde tutundum kitaba. Sonu bence kitabın en güzel kısmıydı(bunu iyi ki bitti anlamında söylemiyorum). Ancak karakterlerle yeterince bağ kuramadım, betimlemeler konusunda da biraz yavanlık vardı bence, gözümde canlandırmakta zorlandım. Okuduğum kitapların filmini önce ben çekerim zihnimde çünkü, bu kitabı okurken beceremedim bunu. Ama altı çizilecek öyle güzel sözler, öyle ders verici öğütler vardı ki… Kitap bittiğinde dönüp yalnızca altını çizdiğim satırları okuduğumda, kitabın tamamına duyduğum hayranlıktan çok daha fazlasını duydum. Kitabı naçizane puanlandırırsam eğer, bence 3/5 verebilirim. Benim en çok duygulandığım kısım, gariptir ki kitabın ‘teşekkür’ kısmında geçen bir cümleydi; “…eşim ve dostum …’a teşekkür etmem gerekir. Zamanı en çok onun için durdurmak isterdim.” Bu cümleyle tüm hayatımı gözden geçirip zamanı kimin için durdurmak istediğimi düşündüm. Ben cevabımı buldum, umarım siz de bulursunuz.
Zamanı Durdurmanın YollarıMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202215,2bin okunma