2022 5. kitabı
Yazar Elie Wiesel 2.dünya savaşı sırasında yaşanan o korkunç katliamlara tanık olmuş bir yahudidir.Yıl 1944 Auschwitz ve Birkenau toplama kampı.Hayvan vagonlarına doldurulan yahudiler.Çocuklarını arayan anne babalar.Zayıf ve hasta olanlar fırınlarda yakılmaya gönderilir.Tecavüzler,açlık ve kaos.Yazar 16 yaşındayken 3 kızkardeşi,anne ve babasıyla beraber bu kamplara gönderilir.Kampta kadınlar ve erkekler ayrı olduğu için bir daha annesini ve kardeşlerini görememiştir.Sol koluna A-7713 numaralı dövme yapılır.Artık bu şekilde anılmaya başlar.8 ay Auschwitz kampında kaldıktan sonra Buchenwold kampına nakledilir.Babası uzun yürüyüş yolunda dizanteriden gözlerinin önünde ölür.Annesi Sarah ve kızkardeşi Tzipora'da gaz odalarında ölmüşlerdir.Diğer 2 kızkardeşine ne olmuştur?Hayatta tek başına kalmıştır.11Nisan 1945 yılına kadar çok mücadele eder direnir.Savaş bitip kamp Amerikalılar tarafından ele geçirilince özgürlüğüne kavuşur.Sadece bedeni özgür kalmıştır ama ruhu?kamplarda kalmıştır.Yazar bu kitabı delirmemek için yazdım der.ölümü hep bacadan çıkan dumanlar olarak algılarlar.Bu kitap 1986 da Nobel Barış Ödülü almıştır.O olayları yaşayan bir kişinin anlattıklarından okumak çok etkileyiciydi.Yaşananlar maalesef akıllara durgunluk verecek kadar insanlık dışıdır.Çok beğendim tavsiye ederim.
GeceElie Wiesel · Koridor Yayıncılık · 20242,028 okunma
1 +1'leme