···Okunma: 28 Aralık 2022 21:44 Serinin ilk iki romanıyla bizleri tarihöncesi Anadolu'ya götüren reklamcı kalem, Gordiyon ile okurlarında tiryaki yarattı çünkü o romanı okuduktan sonra hep Ales'i düşündüm. Keşke geçmişte kalmasaydı. Bir kalem bu etkiyi yaratıyorsa gerçekten de gelecek vaat ediyor. Bu sefer Sardes'e yolculuk ettim. Yeni mesleki yerime çok yakın olan Sardes, Salihli ilçesinin sınırlarında kalan antik kenttir.
Karakterlerin adlarında tam Lidce olmayanlar olmasına rağmen kurgu o kadar güçlü işlenmiş ki o ayrıntıyı hemen unutuyorsun. Ayrıca okurken güldüren sahneleri izlemişim gibi seziyorum. Türk kadınlarının kaş gözle hatta el hareketleriyle birbirleriyle iletişim kurması, tarihöncesinde de özünü gösteriyor çünkü Türk her yerde her zaman Türk'tür. Bizlerin mizah anlayışına bayılıyorum. Laf sokarken de güldürüyoruz.
Bakkaras ve Mitrades'in hem arkadaşlıkları hem de bitmek bilmeyen karşıdaşlığını okurken yüzümü güldürüyor. Hele de Bakkaras kadın kılığına girip Mitrades'in kepitine girmesi ve orada Mitrades'i küçük düşüren işveleri ve sempatik köstebekliği okurken bir anda orada olup Bakkaras'ın tombiş yanaklarından makas almak isterdim. O da işveleri bir şekilde kahkaha atsaydı çok güzel olurdu. Bakkaras gibi türlü tüslü arkadaşlarım olmasını isterdim çünkü sıkıcı yaşamı sevmiyorum. Keşke Leydi, Bakkaras'ı seçseydi. Oradan ayrılmadan onların o leydi konusunda mücadelesini sonucunu görmek isterdim.
Bizler uyarlama konusunda elit bir ulus olduğumuzu Alp'ın Lid gençlerine düşler olarak ertekileri karıştırarak yepyeni farklı bir erteki sunmasında anladım. Acaba gerçekte böyle bir şey yaparsak nasıl bir erteki ortaya çıkardı. Keşke kalem, Alp'ın ertekileri karıştırarak oluşturduğu ertekiyi bağımsız betik olarak okusaydık. O kadar gerçekçi anlattı ki öyle bir erteki var mı diye özüme sormaktan özümü alıkoyamadım. Efsanesin Alp! Bir gün o anlattığın düşlerde görüşürüz.
Bu romanda Yıldız ile İnci'nin kaş göz hatta el hareketleriyle sağladıkları iletişimi ve Bakkaras'ın kadın kılığındayken sergilediği davranışları asla unutmayacağım. Gelecek sefer ölmesek Tuşpa'da görüşürüz. Urartu kültürünü ve adlarını çok merak ediyorum. Hatta Ermeniler, onları ataları olarak kabul gördükleri için o romanda Ermeniler'i anımsatan Urartu davranışları görecek miyiz? Bu sorunun yanıtını çok yakın zamanda öğreneceğiz. Severek okuduğum bu romanı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
#BetikEli #ZamanınKapıları #Sardes #KerimFatihCöngevel #QYayınları #Kitapyorumu #Bilimkurgu #DüşselKurgu #Komedi #Lidler #Takas #Karşıdaşlık #Diyez #KitapTavsiyesi #KitapTutkusu #KitapOkumakÇokGüzelŞeydir #OkudumBitti #Bookstagram #Bookstagramer